Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Все повече деца и студенти търсят работа по морето
Автор: Екип Ruse24.bg 14:14 / 26.06.2022Коментари (1)619
©
Драстичен скок на търсенето на непълнолетни за работа по морските курорти отчитат от Инспекцията по труда в Бургас. Това лято кризата с намиране на персонал е още по-голяма, а изискванията са сведени до минимум, оплакват се работодатели по Черноморието.

В Бургас все още има обявени близо 1600 свободни работни места, свързани с туризма. 1/3 от тях са за Слънчев бряг. Във Варна още се търсят над 1000 сезонни работници.

Според бранша обаче липсващият персонал по курортите е поне няколко пъти повече. Голям недостиг има при всички позиции - камериерки, сервитьори, готвачи, работници в кухнята, бармани рецепционисти, съобщава Cross.

Средната работна заплата за лято 2022: сервитьори и бармани, както и камериерки ще получават по 900 лв. на месец; рецепционистите - 1200-1300 лв.; готвачите - 1500 лв.

Според хотелиери заплата е увеличена с около 20%, като се осигурява допълнително изхранване, нощувка и транспорт до хотела. В разгара на сезона търсенето на персонал тече с пълна сила, дори за плажни заведения в самия Бургас.

"Набираме хора от цяла България, както се казва, отвсякъде търсим хора. Не може да изискваме много неща. Изискванията паднаха до страшен минимум", казва Веселин Алендаров - управител на заведение.

В хотел в Несебър работят около 600 души. И докато една част от персонала са запазени дългогодишни кадри, масово работещите са току-що завършили ученици или студенти.

Дни след абитуриентския си бал във Френската гимназия, Димана застава за първи път на рецепцията. "Работата е лесна на рецепция, защото харесвам да си говоря с хора, харесвам да използвам други езици и да помагам на хората, когато имат някакъв проблем. Като заплащане също доста ми харесва. Удовлетворена съм със сигурност, не мога да се оплача", казва Димана Белчева.

"Полагаме доста усилия, за да ги обучим на дисциплина най-вече и да спазват работното време. Някои не си носят униформите, успали са се след дискотека - такива съвсем напълно нормални неща за техните години", казва управителката на ресторант Десислава Ангелова - управител на ресторант.

Според шефа на аниматорите - италианец, успешната формула да не останеш без персонал, е да го търсиш от рано и да му предложиш добри условия. "Може да не можеш да намериш човек с шест езика, но с английски в България не е толкова трудно. Почти всички деца говорят английски много добре", обясни Салваторе Каллея - шеф-аниматор.

"Основното нещо в нашия занаят, както казва един колега, е хората да могат да се усмихват. След като си усмихнат, 99 на сто от проблемите са разрешени", разказва Любо Липчев, който е управител на хотелски комплекс.

22 хотела в Албена вече са отворени. Наред с българите, в курорта работят и чужденци. Чужденците заемат позиции, за които владеенето на български не се изисква. А заплатите на всички са увеличени с около 20 на сто. Над 1300 деца са поискали да работят лятото в Бургаско.

"Има сериозен скок в търсенето на непълнолетни като работна ръка, което за мен е индикация, че пък липсват пълнолетни граждани", казва Павлин Васков - директор на Инспекцията по труда - Бургас.

Наемане без трудов договор и дълъг работен ден са най-честите нарушения






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Каква е тази заплата 900 лв за цял един месец труд? Фалит за такива нагли вампири! "Наемане без трудов договор и дълъг работен ден са най-честите нарушения" Ето това е друго нещо - така вече няма проблеми да се наемат безработни. Може да предположим и колко мизерно плащат за това, щом с договор заплатата е престъпно ниска. Робите трябва да се преборят за някакъв много жесток закон за контрол на работодателите, които губят всякакъв човешки образ, когато надушат най-голямата ценност - ПЕЧАЛБАТА.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: