Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Все повече млади хора избират учителската професия 
Автор: Екип Ruse24.bg 12:23 / 18.02.2024Коментари (0)1371
©
Все повече млади хора избират да бъдат учители. Причината за това са повишените през последните години възнаграждения в сферата на образованието. Какво мотивира учителите да останат в професията.

Преди 20 години Ганка Топалова завършва шуменския университет и веднага започва работа като учител по български език и литература. Разказва, че първите години в професията не са били лесни.

"Започнах работа с 197 лева заплата. Работих като учител благодарение на това, че съпругът ми ме подкрепеше и всъщност той издържаше семейството", заяви Ганка Tопалова, учител по български език и литература в VII СОУ "Найден Геров" - Варна.

Преди години учителските специалности в университетите били сред най-нежеланите от кандидат-студентите, съобщават от БНТ.  Младите хора, които все пак избирали тази професията, рядко стигали до класните стаи заради ниското заплащане.

"Изключително предизвикателство беше в едни много трудни години, в които имаше проблем и с поведението на учениците, и с отношението от друга страна на родителите. Но мисля, че първите години на работа ме калиха изключително много да изграждам връзка между себе си и учениците", допълни Ганка Tопалова.

Когато в една професия няма пари, нито престиж, те водят само ентусиазмът и личната мотивация, казва Ганка Топалова. А тя има достатъчно и от двете - затова продължава смело напред в учителската професия.

"Един човек, който е учител, той не работи за заплата. Това, което може да мотивира учителя и всъщност, което на мен ми дава огромно удоволствие за работа, са децата и постигнатите успехи с тях. С течение на времето, нещата се промениха в училище. Заплащането се подобри", коментира Ганка Tопалова.

Това е и причината интересът към учителската професия през последните години все повече да се засилва.

"Мотивацията е много различна. Учителската заплата е 125% от средната. Един млад учител в момента стартира с 1700 лева. В интерес на истината идват нови колеги в училище, прави впечатление обаче, че обикновено това са хора, които се сменят специалността на една прозряла възраст, инженери много често си сменят специалността и стават начални учители. Хубавото е, че вече се появяват обаче и млади колеги. И една част от тях са мотивирани изключително много за работа. В нашето училище имаме такива колеги и е истинско удоволствие да работиш с тях", каза още Ганка Tопалова.

Освен по-доброто заплащане и желанието на все повече млади хора да станат учители, Ганка Топалова отчита още една положителна промяна - с всяка изминала година учениците стават все по-мотивирани и уверени в собствените си сили и възможности. А постигнатите от тях успехи са най-голямото удовлетворение за положените усилия от техните учители, допълва Топалова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: