Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Всеки пети българин е със сърдечно-съдови проблеми или диабет, на първо място сме в ЕС по преждевременна смърт
Автор: Екип Ruse24.bg 11:46 / 30.09.2022Коментари (0)395
©
България е на първо място в Европейския съюз по преждевременна смърт от сърдечно-съдови заболявания. Това е причината всяка година у нас живота си да губят средно 160 души на 100 000 хиляди население под 65-годишна възраст. Статистиката обхваща периода от 2017 до 2019 година.

Всеки пети пълнолетен в България е със сърдечно-съдови проблеми или диабет. Причината е, че тези заболявания се неглижират от обществото. А това води до тежки диагнози, като сърдечна недостатъчност, исхемична болест, инфаркт или инсулт.

"Тук не става въпрос само за медицински проблем. Това е и икономически проблем. Това е загуба на работна сила, това допринася за демографската криза. Ние губим хората, които са най-ценни, най-важни за обществото. Тези, които създават Брутния вътрешен продукт", заяви пред БНТ проф. Асен Гудев, председател на Дружеството на кардиолозите в България.

Статистика на Евростат показва, че България е на първо място в Европа и в още една негативна класация - сърдечно-съдови заболявания на хора под 65 години. Затова специалистите казват, че профилактиката трябва да започне от ранна възраст.

"Сърдечно-съдовите заболявания клинично се изявяват в петата, шестата декада, но бомбата е заложена още от най-ранна възраст. Създаването на правилен начин на хранене, на физическа активност, на здравна култура, трябва да започва от най-ранна възраст, ако искаме да пречупим тази неблагоприятна тенденция на смъртност от сърдечно-съдови заболявания", допълни проф. Асен Гудев.

Сред основните рискови фактори за възникването на заболявания на сърдечно-съдовата система са високото кръвно налягане и тютюнопушенето.

"След което следват наднорменото тегло и затлъстяването, повишените нива на холестерол, захарният диабет и нарушенията в глюкозния метаболизъм. Замърсяването на въздуха все повече се изкачва в тази класация и е важен рисков фактор", добави проф. Йото Йотов, ръководител на отделение "Кардиология" към УМБАЛ "Света Марина".

Рискови фактори са още стресът, недостатъчната консумация на плодове и зеленчуци и употребата на повече сол. Друг проблем за България се оказва внезапната смърт от сърдечно-съдово заболяване извън болниците.

"Ние, като общество, не сме подготвени, за да отреагираме. За разлика от доста европейски държави, където тази система е доста по-добре изразена. След това системата за дефибрилация, огромен проблем, който в нашата страна не е решение. Имаме пробив, имаме възможност на някои места в големите градове да поставим, но това все още не е достатъчно. Трябват много повече в страната", коментира доц. Васил Трайков.

Сърдечно-съдовите заболявания са предимно при мъжете, но по-голям е броят на жените, които споделят със специалисти, че имат подобен проблем.

"Те са по-загрижени за тяхното собствено здраве и за здравето на семейството. Те са по-склонни да споделят, че имат проблем и да го решават. Те са тези, които по някакъв начин са по-здравно ориентирани", каза още проф. Асен Гудев.

Специалистите съветват редовно да си измерваме кръвното налягане и холестерола. Така можем да предотвратим неприятни последици за нашето здраве.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: