Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Всеки пети работник назначен погрешка, персоналът у нас се подценява
Автор: Екип Ruse24.bg 09:58 / 16.11.2010Коментари (1)265
© Ruse24.bg
Всеки пети работник у нас не отговаря на трудовите стандарти в своя сектор и може да се каже, че е назначен погрешка. Това показва проучване на Българска стопанска камара, КНСБ и КТ "Подкрепа". То цели да анализира професионалното и образователното ниво на работната сила у нас и да подготви създаването на национална система за управление на компетенциите. 

Според шефа на проекта Жечко Димитров може да се предполага, че хората, случайно попаднали на работните си места, са значително повече, тъй като сме въвели твърде малко трудови стандарти. Въпреки ниската квалификация на работната сила в 46,2% от всичките 1380 предприятия, в които е правено проучването, съкращаването на персонала не е актуално. Заради нея обаче задържането на ключовите специалисти е задача с първостепенна важност. Заради кризата обаче повечето предприятия се опитват да оцеляват и да запазят финансова стабилност и само една трета от тях обмислят модернизация или развитие на технологиите си. 

Българските работодатели изостават значително и от новите методи за подбор и управление на човешките ресурси. Почти в 70% от фирмите у нас персоналът се управлява по рутинни, но крайно остарели начини, а собствениците много рядко прибягват до услугите на специализирани агенции. Близо 74% от шефовете на фирми признават, че дори не знаят как по-високата квалификация на хората им би се отразила върху печалбата. Поради това те почти не разработват и длъжностни характеристики, на които хората им трябва да отговарят. 

Всеки четвърти мениджър признава, че най-често ги преписва от свои колеги, дори от други браншове. Заради подценяването на човешките ресурси обаче и всеки пети работник обикновено знае повече от онова, което се иска от него. Като няма реална оценка за уменията си, той губи мотивация да работи съвестно, твърди Жечко Димитров.
У нас бизнесът харчи под 1% за квалификация на своя персонал, докато в ЕС показателят достига до 10%. При това средностатистическото число идва от големите разходи, които дават за обучение на персонала си стъпилите у нас международни търговски вериги.

Само чуждите инвеститори в областта на търговията се грижат за квалификацията на своя персонал, поради което и младите хора се насочват масово към тях, показва проучването на БСК.


Източник: в. Монитор






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
А какво да кажем за т.нар. работодатели? Всеки втори от тях също е погрешка! Половината от тях честно са си извоювали такава позиция - с къртовски труд, собствени средства и професионална компетентност, но другата половина - чрез РМД-тата и "масовата приватизация", както и с подкрепата на неумиращата БКП...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Катастрофа с президента на Иран
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: