Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Вселенският патриарх за Русия: Дадохме им азбука и религия, а те започнаха да ритат срещу нас
Автор: Екип Ruse24.bg 10:15 / 03.11.2021Коментари (3)362
© БГНЕС
Вселенският патриарх Вартоломей подчерта отговорното отношение на Вселенската патриаршия към църковния спор, който избухна с Московската патриаршия, предава гръцката национална информационна агенция ANA-MPA, цитирани от "Фокус".

Въпреки че Руската патриаршия спря да почита името на Вселенския патриарх заради предоставянето на автокефалия на украинската църква, Вартоломей поясни, че Константинополската патриаршия продължава да почита името на Московския патриарх Кирил и посъветва лидера на Украинската църква да прави същото.

Той оцени отношението на Московската патриаршия към Вартоломей като "неблагодарност“. "Както знаете, през последните години (първият трон) беше изпитан от невежественото отношение на руската църква към църквата майка. Ние сме църквата майка, защото сме им дали християнството. Дадохме им светлината. Дадохме им Кирилицата, чрез която искахме да им помогнем да култивират своята цивилизация. И те, както казваме на църковния език, започнаха "да ритат“ срещу благодетеля си. Те ни бяха ядосани, защото направихме украинската църква автокефална“, каза Вартоломей по време на събитие в Ню Йорк, последната спирка от пътуването му в САЩ.

Според църковната традиция предоставянето на автокефалия е привилегия, уникална за Вселенската патриаршия. През вековете Вселенската патриаршия е предоставяла няколко пъти автономия на местните църкви, като се започне от самата руска църква през 16 век.

"Защо да не го направим, както направихме с Русия, Сърбия, България, Гърция, Полша, Румъния, Албания? И изключителна привилегия на Вселенската патриаршия е да предостави автокефалията. Всички тези църкви, които изброих, станаха самоуправляващи се от Вселенската патриаршия, която се изпразва, защото дава територии под своя юрисдикция, за да станат самоуправляващи се независими църкви“, обясни Вселенският патриарх.

В тази светлина, след възникналата криза между Украйна и Русия, патриарх Вартоломей отговори на молбата на народа на Украйна, като даде самоопределение. В отговор Московската патриаршия реши да спре споменаването на името на Вселенския патриарх. Константинополската църква, останала вярна на църковния ред и с чувство за отговорност към историята, не реагира на този ход и продължи редовно да споменава патриарх Кирил.

"Та защо да не направим същото с Украйна с нейните 40-50 милиона жители? Нашите украински братя искаха не само сега, но и много по-рано и сега още по-интензивно да имат своя църква и да не принадлежат на Москва, да не зависят от Москва, да не бъдат потискани от Москва.

Направихме го с чувство на отговорност към историята и към Украйна и нейния народ. (Руската църква) беше разгневена и прекъсна общуването с Вселенската патриаршия. Извадиха името ми от диптихите и не ме споменават. Не ме интересува (че не ме споменават)", каза Вартоломей.

Позовавайки се на признанието към него, показано от неговите американски домакини, той отбеляза, че те отразяват високия престиж, с който се ползва Вселенската патриаршия, който за съжаление е много по-голям в международен план, отколкото в Турция, нейното историческо седалище. Що се отнася до президента Байдън, той спомена личното приятелство, което ги обединява, но също така и до ръкописната бележка, която американският президент добави в последното писмо, което му изпрати, в което се казваше "Бъдете добре, защото имаме нужда от Вашето лидерство“.

Съединените щати са една от най-големите и важни провинции на Вселенския трон. Позовавайки се на важността им, патриархът похвали архиепископ Елпидофор, като каза, че за кратко време е успял да намери решения на трите основни проблема на Архиепископията, които се отнасят до завършването на църквата "Свети Николай“, Богословското училище в Бостън и пенсионния фонд на духовенството.

"След 12 години (от последното ми посещение в САЩ) имам Божията благословия и имам удоволствието да бъда близо до гръцката общност в Америка. Този път намерих нов архиепископ, млад на възраст и в началото на мандата си. Ние в Патриаршията имаме пълно доверие в лицето на кир Елпидофор и поради тази причина го избрахме единодушно и го изпратихме да води толкова години, колкото Господ му позволи. Избрахме го, защото при сегашните обстоятелства не можахме да намерим по-добър и по-подходящ за тази позиция. Радвам се да видя, че вие го прегърнахте със същата любов, с която той дойде при Вас. А взаимната любов, доверие и визия, които имате, са най-добрата гаранция за успеха на неговата архиепископия."






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+5
 
 
Все има личности ,които да назовават нещата с истински имена. А сега да видим отговора на божеството Путкин. Защото онзи помияр от КГБ ,Гундяев е ясен на какви каузи служи и на кого се пърчи. Руснаците са неблагодарници и миризливци. Забравиха си корена. Забравиха кой им даде букви и вяра,духовници и патриарх да започнат пътя си към Християнство и цивилизования свят!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: