Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Всички хотели и фирми само с имена на български език
Автор: Екип Ruse24.bg 12:10 / 17.11.2011Коментари (36)2961
© Ruse24.bg
Хотелите с екзотични чуждестранни имена у нас ще трябва да свалят помпозните табели и да сложат надписи на български език. Това предвижда Законът за българския език на социалиста Любен Корнезов, който предстои да бъде гласуван на първо четене в образователната комисия в парламента. Така курортите вече няма да ни посрещат със светещи табли "Съни", "Парадайс" или "Бийч", а собствениците ще трябва да намерят аналог за имената на хотелите в родния език.

Същото задължение ще имат и притежателите на ресторанти търговските обекти и фирмите у нас.

Внесеният от "Атака" законопроект пък предвижда чужденци да се наемат на работа у нас само ако владеят български език.

"Нивото на усвоеност може да се определи в правилник, но задължително трябва да се знае поне говоримо, за да се започне работа", поясни Станислав Станилов - един от вносителите. Той посочи, че това правило важи и в други държави в Европа. Строги наказания са предвидени в проекта на "Атака" и към родните политици, ако в изказванията си нарушат нормите на книжовния български език. За отронена чужда или диалектна дума от властимащите се предвиждат глоби от 500 лв. до 1500 лв.

Авторите на учебници също ще трябва да следят внимателно за текстовете, тъй като при нарушаване на нормите в закона ги чака санкция до 1000 лв. Глобите ще скачат двойно при повторно провинение.

В проекта на социалистите се предвижда възможност за използване на диалектни форми. Това обаче ще може да става само в литературни произведения и коментарни журналистически текстове.

И в двата законопроекта се предвижда създаването на своеобразна "езикова полиция" - комисия или съвет, които да следят за правилното използване на българския език като експертите ще организират и издаването на речници на българския език.

ГЕРБ все още не са излезли с официална позиция по двата законопроекта. Засега не сме го обсъждали, заяви шефът на групата на управляващите в парламента Красимир Велчев. Още преди време обаче образователният министър Сергей Игнатов заяви, че такъв специален закон за езика не е необходим.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А така де! чужди имена - врели некипели
0
 
 
село Горно нанадолнище -village Upper Law terrain
0
 
 
Едно добро предложение на Корнезов. Напълно го подкрепям.
-1
 
 
Ахаха! :D поредната щуротия от тия щурчовци. Иначе са забавни де.На мен лично ми писна да слушам шопски диалект от телевизията, радиото и да го чета в писмен вид по вестниците. :DA партия Атака как ще се прекръсти? :D партия "Ура". Опа то няма да е партия щото и туй е чужда дума. Понеже югозападните диалекти са на почит (шопски) да минем още по на запад да вземем думички от Македонския. Те поне си имат собствени в изобилие.
0
 
 
Нож с две остриета...заприличваме на някои западни шовинистични държави с зел " да си запазим езика" , а между бялото и черното има и сив цвят;))
Aнонимен
на 17.11.2011 г.
0
 
 
И после защо съм мразел "АТАКА", атакистите или всякакви болни сляпи поддръжници на идеите на тази насяваща омраза тъпа "партия" сформирана от нео-хитлера на България Болен... Налагайки такъв закон си е чиста проба цензура базирана на идеята че едва ли не света се върти около нас. На държава изхранваща се до огромна степен от туризъм и външна търговия...само това ни трябва.
Само истинските ти приятели ще ти кажат, когато лицето ти е мръсно.
на 17.11.2011 г.
+3
 
 
Е, и според мене това е много тъпо.Аз си имам регистрирана фирма в България, но се казва СОСИЕТЕ ФРАНСЕ,тъй като преди година когато бях решил да открия фирма във Франция си рекох,защо ли да не си открия фирмата в БГ и да печели моята страна,вместо франсетата,но в никакъв случай немога да си сменя името на фирмата,тъй като тук(Франция),вече така ми знаят името на фирмата.Ако ме накарат да си сменя името на фирмата,означава,че пак трябва да се връщам в БГ и да правя излишни разходи.По-добре да си регистрирам една местна тук за една седмица и да спра да храня БГ политиците и чиновниците.Няма да съм и единствен според мен с такова мнение,което ще накара страната ни да загуби милиони евро от всички Български фирми,които са доста извън страната работещи с чужди имена.Тъпо предложение. Другото интересно е,как ли ще накарат едноличните търговци,които са с турски,арменски и други имена,защото пък там изписването на името е задължително.Старата ми фирма например е с моите имена,а тя е АБДУЛСАМЕД ВЛИ.Чудно ми е как ще ме накара този закон да си променя името ли? Нещо не се връзва.
КРАСОТА,ВЯРА,БОРБА!
на 17.11.2011 г.
+2
 
 
С десет ръце го подкрепям това деяние ( ако имах 10 ) ! Стига с тези западнопедераски имена , та ние сме в България за Бога ! САМО НА БЪЛГАРСКИ И НИКАКВИ ИЗМИШЛЬОТИНИ НА ШЛЬОКОВИЦА !
+1
 
 
А изобщо няма да коментирам най - светлата бългрска думичка, с която Darina Gagova е решила да изрази възхищението си и навярно гордостта си от това че е българка...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: