Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Всички се питат накъде ще тръгнат цените на жилищата
Автор: Екип Ruse24.bg 12:02 / 27.08.2022Коментари (2)312
©
Прогнозите за имотния пазар засега не са за понижаване на цените. По-скоро очакваме да се балансира пазарът – нещо, което вече наблюдаваме. Цените ще растат с по-умерен темп. Перспективите за пазара в краткосрочен план (бел. ред. до 1 година) остават положителни, тъй като повечето от факторите, които влияят върху процесите на имотния пазар въздействат в положителна посока, включително и инфлацията, която се намеси през тази година осезаемо – тя също стимулира вложенията в сигурен актив, какъвто е имотът. Така че за момента перспективите са за стабилен пазар с по-умерен темп на растеж на цените“, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, цитирана от БНР.

Прогнозите на икономисти за една по-тежка зима няма да се отразят негативно на покупко-продажбите на жилища. По-скоро това стимулира влагането на спестявания в имот като в сигурен актив. "През текущата година отчетливо видяхме нарастване на интереса към имотите от гл.т. на инвестиция – нещо, което липсваше откакто започна пандемия, тъй като пазарът беше дълги години движен от покупки за собствено ползване. Имотът се разглежда като пристан в несигурни времена и в тази връзка предполагам интересът ще продължи“, допълни Стойкова.

 

Темата за поскъпването на строителните материали и оттам на новото строителство продължава да е актуална. "Регистрирахме сериозен ръст на цените ново строителство в София с около 20% през второто тримесечие на година спрямо същия период на миналата година. С около 15% има подобен ръст и в Пловдив, и във Варна. За една година квадратният метър ново строителство в столицата е нараснал с около 250 EUR, което е един от най-големите ръстове за последните години“, уточнява Стойкова.

По отношение на евентуалното повишаване на лихвите по ипотечните заеми, в момента хората бързат да направят покупка и да си договорят финансиране. Като цяло има едно спокойствие. Не мога да кажа, че има голям стрес от очаквано повишаване на лихвите, тъй като процесите у нас идват малко по-бавно и тези повишения ще бъдат в умерени граници.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Стига с това вдигане..... И желязото, и пироните, и профилите ЦД И УД паднаха почти до нивата, които бяха до преди ударното вдигане..... И бензина вече е около 2.70 с отстъпките.... Но цена намалена в магазина няма... Е, как да има, след като хората са се запасили на по високите цени????? И докато полека лека ги свалят...., то пък ще дойде УЙОВА ШАРКА и пак всичко нагоре..... Затова пък си имаме лена и на Кирчо ШЛЕМА
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: