Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Вълна от 50 хиляди българи напуска Англия заради "Брекзит"!
Автор: Екип Ruse24.bg 12:27 / 07.12.2018Коментари (22)1231
©
Голяма част от българите, които живеят във Великобритания, ще се завърнат. Това ще е защото няма да могат да покрият изискванията за оставане в страната след "Брекзит". Това каза Нишан Джингозян, основател на Български център за социална интеграция и култура в Лондон. Той поясни, че граждани на ЕС, в това число и българите, които живеят във Великобритания, следващата година трябва да кандидатстват за нов юридически статут заради "Брекзит". Джингозян коментира, че последствия от завръщането на българи ще има и за Великобритания, и за България.

"Над 60% от българите във Великобритания работят в обслужващата сфера - хотели, ресторанти. Едно евентуално тяхно завръщане в България ще има отражение върху Великобритания, но също така и върху България. Представете си вълна от 10, 20 или 50 хиляди българи, които се връщат в България заради това, че не могат да останат във Великобритания. Първо това означава значително намаляване на средствата, които постъпват в България от Великобритания. От друга страна, това означава натоварване на социалната система на България. Например, ако в София се върнат 10 хиляди граждани, те кандидатстват за работа, за личен лекар, за жилище.  Прогнозирам, че една голяма вълна от хора ще се завърне, тъй като няма да могат да покрият изискванията“, коментира Джингозян, цитиран от "Фокус".

Според него има няколко проблема пред българските граждани на Острова: липса на езикови знания, липса или недостатъчно дигитални умения, невъзможност за предоставяне на необходимите документи, както и липса на информация за самата процедура. По думите му хората, които няма да могат да отговорят на критериите, основно са сезонни или нископлатени работници, хора с нисък образователен ценз или такива, които работят без договор, български граждани, които не могат да докажат престой, защото не са регистрирани, както и пенсионери, които живеят при децата си във Великобритания, но не са регистрирани и няма да могат да докажат, че през последните 5 години са живели там.

"За това приоритет номер едно за нас е информационна кампания, която да обясни на българските граждани, че трябва да кандидатстват. Тази разяснителна кампания трябва да започне и от България“, каза Джингозян. Той благодари на институциите в Лондон, които активно работят за популяризиране на кампанията. "Искам да изкажа благодарност на седалището на ЕК в Лондон, които са изключително благоприятно разположени към нас, подпомагат ни.

Ние започнахме съвместна информационна кампания, но без тяхната подкрепа не бихме се справили. Благодаря на Кейт Осамор и Джон Райн – това са депутатите от Енфийлд, в тази част на Лондон, в която е базирана и нашата организация. Също така на Садик Кан, кмета на Лондон, който започна голяма кампания в подкрепа на гражданите на ЕС, живеещи в Лондон. Кампанията се провежда и на български език, в цял Лондон има плакати и материали на български, които разясняват правата на гражданите след Брекзит.

Благодаря и на Джоан Маккартни, тя е заместник-кмет на Лондон и отговаря за интеграционни програми, както и на цялото ръководство на Лейбъристката партия в Стенфийлд. Благодаря на общинските съветници Нека Киазор, която отговаря за социалната интеграция, на Ясмин Брет и Несил Калискан. За нас е много важна и подкрепата на кмета на Енфийлд Сарай Каракус. Ние работим и с 6 училища в Енфийлд, в който над 55% от децата са от България – започнахме разяснителна кампания с тях с подкрепата на национална организация на Великобритания - Тhe Law Center Networк, които предоставиха информация за самата процедура. Радваме се на ползотворна подкрепа както от страна на локалното кметство така и от редица институции във Великобритания“, каза Нишан Джингозян.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
понеже тука става въпрос за енфийлд ...... другия път когато почнете да ми коментирате задръстванията в Пловдив ..... си помислете какво е в енфийлд :) и ще ви стане ясно значението на понятието тапа :)
0
 
 
Прочетох коментарите, върнах се да прочета статията и пак не мога да ви разбера хора. Ето цитирам: "...По думите му хората, които няма да могат да отговорят на критериите, основно са сезонни или нископлатени работници, хора с нисък образователен ценз или такива, които работят без договор, български граждани, които не могат да докажат престой, защото не са регистрирани ..."- Естествено, че 50 000 ниско образовани хора ще ни натоварят, но и англичаните ги разбирам защо не ги искат. Добрата новина е, че тези хора няма да искат нашите помощи, като са свикнали на техните и ще се пренасочат към други дестинации ;) ... И след Брекзит пак ще може да се пътува до Острова, пак ще могат да се записват студенти, пак ще има туристи, баби и условия за стартиране на бизнес. За всичко има една проекто ценова листа, която се обсъжда и не е толкова страшна, оскъпяването на заминаването е еднократно с едни +/-500 паунда, уловката е в няколко условия, с които могат да откажат да Ви вземат на работа, но отново се подчертава - нискообразован персонал!
+2
 
 
Нишан Джингозян....луд ли е или олигофрен ? Абе овчи кон,ако всички Ес граждани с неПрестижни професии ги изгонят,кой ще им чисти лайната и ще им бърши гъ*ъ на великите британци ? Тоя със всичкия ли си е да ги плещи тези глупости или е ,чел договора за Брекзит,дето още не е направен в частта за свободно движение на граждани и работа. Егати тъпите папагали. Щяли да отидат 10000 души в София,да си търсят работа и личен лекар и жилище и вече България ще се скапе.Малоумник! Те повечето си имат жилище ,че даже и по 2. Работа ще си търсят тези дето им се работи.В София безработицата е под 3 % проблема е дали ще се навият за по малко пари от в Англия. За личен лекар няма никакъв проблем да си избереш който искаш,това не ти е Англия.
-1
 
 
Не разбирам. Доколкото знам все още има шанс Брекзит да не стане и ако се проведе втори референдум цялата тази дандания ще приключи. А дори и да стане, не вярвам хора, които са напуснали страната, било то защото са необразовани или каквато и да е причина, да искат да се върнат. Най-много да дойдат на гурбет 2-3 месеца и после ще се насочат към Германия/Австрия, което изглежда следващата дестинация, но там ще срещнат голяма конкуренция от турците, които са твърдо стъпили в тези 2 страни.
+6
 
 
Разбирам, че Джингозян защитава горещо каузата за правата на българите във Великобритания, което е похвално, но звучи странно твърдението му как връщането на 50 хиляди българи в България е едва ли не най-лошото нещо, което може да се случи на страната ни. Примерът с 10 хиляди завърнали се в София хора с опит и нови умения звучи още по-странно! По тази логика България трябва да се стреми да изпрати всички хора навън, за да е по-добре "социалната система"?? И как ще стане това? В момента и без това държавата ни е особено активна в сътрудничеството с чужди трудови агенции, което само по себе си е странно.
на 07.12.2018 г.
+6
 
 
Съмнявам се. По-скоро ще отидат другаде в Европа.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2018 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: