Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Въпреки цената на тока, продажбата на електрически автомобили у нас се е покачила
Автор: Екип Ruse24.bg 10:51 / 26.06.2022Коментари (0)408
©
От януари до май 2022 г. общите регистрации на нови леки автомобили в ЕС са с 13,7% по-ниски в сравнение със същия период на миналата година. Пет месеца след началото на 2022 г. продажбите на нови автомобили се оттеглят на повечето пазари в региона, включително четирите основни: Италия (-24,3%), Франция (-16,9%), Испания (-11,5%) и Германия (-9,3%).

Акумулаторните електрически превозни средства почти удвоиха пазарния си дял в сравнение със същия период на миналата година - сега те съставляват 10,0% от всички продажби - надминавайки plug-in хибридите, които представляват 8,9% от пазара на ЕС. От друга страна, превозните средства, задвижвани с дизел и бензин, продължиха да губят пазарен дял. Независимо от това, регистрациите на традиционните автомобили на изкопаеми горива все още доминират на пазара с общ дял от 52,8%, съобщава БТА.

През първото тримесечие на 2022 г. продажбите на акумулаторни електрически превозни средства (BEV) в ЕС скочиха с 53,4% до общо 224 145 автомобила. Много пазари в ЕС отчитат трицифрени процентни печалби, като Румъния отчита най-силен ръст на продажбата на електрически коли (+408,0%). От четирите най-големи пазара в региона Испания отбелязва най-рязък ръст (+110,3%), следвана от Франция (+42,7%) и Германия (+29,3%). Италия беше единственият пазар в ЕС, който отчете спад в продажбите на BEV (-14,9%).

В България, според данни на ААП, също има ръст

С 563 030 продадени коли от януари до март, хибридните електрически превозни средства (HEV) бяха най-разпространеният вид гориво след бензина по отношение на обема в ЕС, с увеличение от 5,3%. С изключение на Италия (-6,3%), всички основни пазари допринесоха за положителното представяне в региона.

CNN тъкмо съобщи, че автомобилът със слънчева светлина Лайтиър 0 (Lightyear Zero) ще влезе в производство тази година. В допълнение към зареждането в щепселните точки, той ще получи тласък от слънчевите панели на покрива, капака и багажника.

Нидерландската компания "Лайтиър" (Lightyear) обяви, че тази есен ще започне да произвежда първия в света сериен автомобил, оборудван със слънчеви панели.

Лайтиър 0 ще има извити слънчеви панели на покрива, капака и багажника, които зареждат електрическата батерия по време на шофиране (или при престой на паркинг), а първата доставка в Европа може да бъде още през ноември.

Компанията казва, че колата ще може да изминава около 388 мили, без да спира за презареждане, и ще има допълнителен обхват до 44 мили на ден от слънчевите панели. За сравнение, това е малко повече от Тесла Модел 3 (374 мили) и значително повече от Киа Ниро Лонг Рейндж (285 мили).

Слънчевата гама ще осигури допълнително захранване на мили за дълги пътувания, но също така означава, че ще прекарвате по-малко време в точки за зареждане - или може дори да нямате нужда от тях изобщо. Компанията казва, че в горещ окръг като Испания или Португалия, ако ежедневното ви пътуване до работното място е под 22 мили, няма да е необходимо да включвате колата до седем месеца. При по-облачен климат, като Нидерландия, колата ще се нуждае от зареждане след два месеца.

"0" има много общо с прототипа Лайтиър Уан, който беше представен преди две години, но е в състояние да направи повече с по-малка батерия, казва главният изпълнителен директор и съосновател на компанията Лекс Хофслоут.

"Задвижващият агрегат е най-ефективният в света", твърди той, добавяйки, че аеродинамичната форма на автомобила и четирите вградени двигателя позволяват на по-малка батерия да осигури същия обхват.

И други компании разработват автомобили със слънчеви панели, но нито една все още не е готова да излезе на пазара. Но докато цялата концепция на Лайтиър 0 може да се основава на подобряване на ефективността и намаляване на времето за зареждане,  той има максимална скорост от само 100 мили в час, а времето му от 0 до 100 мили в час е бавно - 10 секунди.

Освен това е скъп: един от моделите за стартиране ще ви струва 250 000 евро (262 000 долара) - малко повече от Ферари Рома и на известно разстояние от семейните електромобили от средния клас като Нисан Лийф (около 27 000 долара) или Тесла Модел 3 (около 000).

Компанията се надява да пусне "модел на хората"- условно наречения Лайтиър Ту - до 2025 г., който ще се продава за около 30 000 евро (31 215 долара).

Затова пък през 2021 година Китай има нов най-продаван електромобил и това е компактният Уулинг Хонгуанг Мини. Марката е успяла да утрои продажбите си спрямо 2020 година и може да се похвали с 395 451 продадени автомобила, сочат данни от Китайската браншова асоциация. Принос за многото продажби има и цената на малката ел. кола, която може да се похвали и с титлата за най-евтин електромобил в Китай с цена от около само 3800 евро!

Ще има ли скоро евтини електромобили в България? Според данни на Асоциацията на автомобилните производители у нас напоследък има ръст на продажбите на електрически коли от 19%. Но засега електрификацията у нас се стимулира само от липсата на такси при паркиране и от данъците. Няма субсидиране от държавата при покупка на електромобил.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: