Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Въртят жестока измама в интернет с лекарства
Автор: Екип Ruse24.bg 10:00 / 09.05.2023Коментари (0)246
©
Търговия на лекарства се вихри с пълна сила в нета. Това установи проверка на "Телеграф“ в няколко Facebook групи. 

Една от тях е създадена преди броени дни и се рекламира с внос на евтини илачи от съседна Турция.

В групата има само няколко публикации, сред които и за продажба на все по-често липсващите у нас инхалаторни медикаменти - вентолин и пулмикорт. На този фон възмутена майка сигнализира пред здравната каса, че в аптеката са й поискали да доплати 12 лв. за едно от тези лекарства.

Доплащане

"Откога доплащаме за лекарствата по здравна каса за дете? Досега съм вземала пулмикорт по здравна каса безплатно. Последните няколко рецепти съм доплащала до 1.5 лв., но днес останах изумена, след като трябваше да доплатя близо 12 лв.“, пише жената в онлайн секцията на НЗОК за въпроси и отговори.

От фонда обясняват по какви критерии се определя стойността, която те заплащат, и уточняват, че изчисленията се правят от Националния съвет по цени и реимбурсиране.

"Конкретно за лекарствения продукт  Pulmicort при цена от 25,09 лв. за опаковка и ниво на заплащане 100% НЗОК заплаща 19,31 лева“, пишат от фонда. Оттам изтъкват, че освен този илач в аптечната мрежа е наличен и друг, който е със същата активна съставка и се покрива напълно.

Родители обаче все по-често си поръчват нужните лекарства по Фейсбук. В десетки групи се предлагат медикаменти, внесени у нас от Турция, Гърция и други страни. Често цените дори са по-ниски от тези в аптеките, като "търговците на дребно“ работят с куриер и изпращат илача още същия ден. 

Сигнали 



Някои спекулират с недостига на медикаменти в родните аптеки и продават с голяма надценка най-търсените лекарства. Обяви за пулмикорт например се намират на цени между 20 и 50 лв. Родители на деца, които редовно имат нужда от такива илачи, пък дори си организират лекарствен туризъм, като пътуват споделено до съседни държави.

Междувременно възрастни пациенти също се жалят на касата, че не могат да намерят лекарствата си в аптеките. През последния месец най-много са подадените сигнали за липсата на хапчета за сърце и кръвно. Най-малко пет различни продукта със сходен ефект са изчезнали. За това алармират хора от София, Бургас, Димитровград и други градове от страната. 

Затруднения

Единият медикамент, който липсва, е нолипрел, който се изписва при хипертония. Отново за овладяване на високото кръвно е и престариум, който също не се открива на много места. И двата продукта са на един притежател на разрешение за употреба (ПРУ).

Именно той е задължен при възникнали проблеми със снабдяването да уведоми НЗОК в срок до 5 дни. От касата посочват, че такова уведомление не е постъпвало, но след проведен разговор е била потвърдена временната липса на лекарствения продукт нолипрел в резултат на затруднения с производствения процес.

"Получихме уверението, че проблемите ще бъдат преодолени в рамките на месец и се очаква следваща доставка в края на май“, посочват от НЗОК.

Най-много са оплакванията от липсата на продукта атенолол, който също се изписва при повишено кръвно налягане, но и за контрол на сърдечния ритъм и лечение на пациенти с инфаркт. Той е от групата на т.нар. бета-блокери.

И в този случай няма подаден сигнал за проблем, но заради многото оплаквания от касата са провели разговор, по време на който са били уведомени за временна липса на лекарствения продукт в резултат на затруднения с доставките на активното вещество.

"Увериха ни, че проблемите, свързани с лекарствоснабдяването, ще бъдат преодолени в най-скоро време, но не посочиха конкретна дата на следваща доставка“, обясняват от касата. Сигнали има и за недостига на друг бета-блокер - беталок зок. За него обаче във фонда е получено уведомление, че се планира постоянно преустановяване на продажбите на лекарствения продукт.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: