Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Във Варна стана ясно: Тестове не ловят някои нови видове опасна дрога!
Автор: Пламена Николова 17:16 / 16.10.2020Коментари (1)884
© Ruse24.bg
Различни общности и институции, които работят за спасяването на наркозависими лица, се обединяват във Варна, стана ясно на Конференция на Терапевтичните общности 2020, предаде репортер на Varna24.bg.

Според статистика от 2017 г., близо 30 000 са наркозависимите в България на възраст между 18 и 62 години.

Данните на Националния фокусен център бяха изнесени от Наталия Шулика, председател на сдружение "Отвори очи“.

"За съжаление не вярвам цифрата да се е снижила, дори напротив, вярвам че се е увеличила. Освен това е важна и грижата и рехабилитацията за наркозависимите, което е също сериозен проблем. Ако приемем, че в страната има около 10 общности от резидентен тип, като терапевтичните общности и дневни центрове, които ефективно със зависими, та всяка една от организациите има не повече от 20 места. Тъй като сме дългосрочни програми нямаме възможност да обхванем голям брой зависими. Грубо казано да сложим 300-350 човека на година преминават през тези центрове, което досещате се е нищожно при 30 000 зависими“, каза още Наталия Шулика.

Тя сподели още тревогата си от появата на нови наркотици, които не подлежат на контрол от уредите, с които се тестват.

"Вчера в центъра ни във Варна дойде млад мъж, придружен от родителите си. Сподели, че е пушил някакъв чай, който не се знае какво съдържа. Предложихме му да му направим тест, за да видим в коя категория спада този чай, но момчето каза, че е безсмислено, защото негов приятел, който е пушил от същия наркотик си е правил тест, но той е не е индикарал вида наркотик. Това е сериозно предизвикателство, защото ние дори не знаем, с какви наркотици се борим, а камо ли да се криминализират“, каза в заключение председателят на сдружение "Отвори очи“. 

"Моделът на терапевтичната общност го отличават силно от други терапевтични подходи. Ние се стараем да влияем силно върху процеса, когато става въпрос за зависими и зависимости, законодателни промени, защото се оказват големи пропасти между отделните институции. Възрастовата граница също много падна на засегнатите лица, при нас постъпват вече хора на 12 години. Важно е всеки да е наясно, че не е застрахован и да не смята, че на него не може да му се случи. Един от случаите, когато при мен дойде зависим човек, беше след катастрофа, след като е прекарал година и половина в гипсово корито, той дори не знаеше, че е зависим. След лечението си намира сходни вещества на морфина като  амфетамини, хероини и така попада в клопката на зависимостта. Така, че не е необходимо да си типичния пример на наркоман", сподели днес отец Георги Фотакиев, ръководител на Православния център за духовно обгрижване на наркозависими.

"В последно време ние не се сблъскваме толкова с опиатната зависимост, колкото с една тежка злоупотреба с производни на амфетамина, най-вече метамфетамини, които обичайно вървят в компанията и на огромни количества алкохол. Това поражда едни нови предизвикателства пред терапевтичните общности, защото зависимият от хероин ще ни се види като разходка в парка в сравнение с някой зависим от метамфетамини. Тепърва необходимостта от психиатрична помощ ще бъде много по-съществена, защото при хероинова зависимост не се стига до такива психиатрични състояния, но от гледна точка на метамфетамин и кокаин, това вече правило. При употребата на стимуланти имаме много случаи, свързани с психози. При тази употреба имаме много по-високо ниво на агресивно поведение и риск от пътнотранспортни произшествия поради употреба на тези вещества.

Сериозен е проблемът при злоупотребата с наркотици, при деца под 18 и дори под 15 години, като там най-уязвими са момичетата.

Много често момичетата, които злоупотребяват с наркотици, като канабиси или амфетамини бягат от вкъщи, има сериозно рисково сексуално поведение, а отделно е много висок рискът от отвличане и трафик на хора. Това е нещо много сериозно, което социалните служби засичат, както и ние в нашите програми. Именно затова е изключително важно създаването на Център, който да е насочен към лечение и рехабилитация на непълнолетни зависими. Техният профил е много по-различен от този на възрастните.

Имайте предвид, че това е изключително тежък процес, семействата се разбиват и без една такава услуга – хората няма какво да направят, за да се справят със зависимостта на детето. Затова работим и върху програма за социализация и силно се надявам държавата да отдели средства, защото Варна има нужда от това. В момента имаме терапия, метадонова програма, резидентна програма за възрастни, но нямаме програма, която да обхваща децата. И ако изградим такъв Център ще затворим цикъла", обясни д-р Борислав Станчев от общинската дирекция "Превенции“.

Повече вижте във видеото!







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ама вие все пак му направете може и да го хванете този наркотик, ама за топките самоче!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: