Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Възпитаници на МГ - Варна с исторически успех на Международната олимпиада по география
Автор: Пламена Николова 11:09 / 03.09.2021Коментари (0)501
Варненските ученици Теодор Костов, дванайсетокласник в МГ- Варна и Даниел Димитров, десетокласник в МГ-Варна, се представиха изключително силно на най-голямото състезание по география в световен мащаб – iGeo Istanbul 2021, което се проведе от 11 до 15 август, научи Varna24.bg.

Двамата извоюваха правото да бъдат част от 4-членния национален отбор на България и заедно с Антонио Георгиев (12 клас, ППМГ Благоевград) и Атанас Иванов (10 клас, НПМГ София) постигнаха най-доброто класиране на страната ни от всички 12 участия досега на този форум.

Исторически първи златен медал завоюва Теодор Костов, със сребърни медали се окичиха Антонио Георгиев и Даниел Димитров, а бронз спечели Атанас Иванов. С този пълен комплект отличия България за първи път влезе в Топ 6 в крайното класиране по медали от 46 държави (180 участника, на възраст между 16 и 19 години).

Зад големия успех на варненските младежи стои невероятен екип от преподаватели от Математическата гимназия - Димитрина Докимова, Десислава Темелкова и Иван Велев, както и ръководителите на националния отбор Мариана Султанова и Нели Петрова; Гергана Иванова; Емилия Патарчанова. Момчетата споделят, че успехът се дължи и на сплотения екип, който четиримата са изградили:

"Въпреки че се състезаваме индивидуално, ние през цялото време преди олимпиадата и между отделните й части се подготвяхме заедно - решавахме задачи, обсъждахме възможни решения на казуси и актуални проблеми. Отборният дух допринесе изключително много за успеха, който постигнахме, защото всеки от нас имаше подкрепата на останалите и нито за миг не се усети конкуренция“, коментира Даниел.

"Когато българите действаме отборно, с поглед към общата цел, без завистта и злобата да са единствената ни обща черта, няма кой да ни спре. И сега се доказа девизът на държавата ни, който преди повече от век възрожденците са поставили на нашия герб - "Съединението прави силата“, който ни помогна да постигнем този исторически успех“, допълни го Теодор.

Пътят им към Международната олимпиада е много дълъг и продължителен – 3 кръга от Националната олимпиада по география (между януари и юни); определяне на разширения отбор (14 участника); подготвителен лагер и тест за определяне на четиримата представители на България в националния отбор (юли). И тогава за тях започва и най-трудната част, а именно подготовката за iGeo и то в разгара на лятната ваканция. Междувременно, в средата на месец юни, същият отбор участва и на Европейската олимпиада по география, където също печели 4-ри медала.

Самата олимпиада протича в четири етапа в рамките на няколко дни – мултимедиен тест, писмен тест и 2 части на теренна работа. Това е може би единствената международна олимпиада, която не се провежда на родния език – задачите се получават, решават и описват изцяло на английски език за всички участници.

За съжаление регламентът на Международната олимпиада по география позволява до 2 участия на един ученик – Теодор вече е студент (участвал е в Хонг Конг 2019 и Истанбул 2021), а Даниел ще има още една възможност - догодина във Франция или след две години - в Индонезия.

Медалите от състезанията по география и икономика не са единствените отличия за варненските ученици – двамата се състезават успешно в областите: физика, химия, история, финанси, статистика. По време на подготовката им за международната олимпиада, двамата взеха участие в националния кръг на олимпиадата по физика; Теодор стана лауреат на олимпиадата по история, а Даниел, с отбор от МГ Варна, завоюва правото за втора поредна година да представя България на Европейската олимпиада по статистика.

Варненската математическа гимназия има сериозни традиции в областта на географията – през последните 4 години неизменно двама от четиримата ученици в националния отбор са нейни възпитаници. За това допринася приемствеността между младите и натрупалите вече опит географи.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: