Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Възстановено е електрозахранването в пострадалите от наводнението села
Автор: Екип Ruse24.bg 10:00 / 13.09.2022Коментари (0)391
©
Над 92 единици разнообразна строителна техника почиства вчера речните корита, улиците и частните дворове в засегнатите от наводненията карловски села Богдан, Каравелово и Слатина. За справяне с пораженията бяха мобилизирани 36 камиона, 16 колесни комбинирани багера, 4 булдозера, 3 фадроми, 10 верижни багера, 4 щипки, 6 резачки, 10 бобката и др. По-голяма част от техниката е осигурена от Община Карлово. Кризисният щаб призовава собствениците на едра, средна и малогабаритна техника да се свържат с Общината, тъй като се нуждае от допълнителни мощности в разчистването.

Очаквано броят на доброволците вчера бе значително намалял в сравнение с почивните дни. На терен неизменно бяха 101 военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада. Работата на екипите бе координирана от 14 души от общинската администрация. В края на седмицата се очаква в пострадалите села отново да пристигнат голям брой доброволци, като в петък ще има масирано присъствие на доброволци от различни държавни и общински институции – над 800 човека.

Продължава разчистването на речните корита. В с. Слатина речното корито вече е 1,5 метра под нивото на улицата. В с. Богдан нивото е свалено на 2 метра под нивото на улицата, но изкопните работи продължават, тъй като има още наноси. Укрепват се изградените 4-метрови диги, които ограждат реките.

Електрозахранването във всички села е възстановено. До края на седмицата всяко от населените места ще бъде посетено от електротехници, които да опишат състоянието на инсталацията за улично осветление, за да може и то да бъде възстановено. Водоснабдяването е възстановено частично, като за съжаление с. Богдан е изцяло без вода. Работи се по изграждане на временни водопроводни връзки, тъй като старата мрежа е почти изцяло разрушена.

Водата в цялата община Карлово продължава да е негодна за пиене и готвене. Препоръчва се употребата й само за битови нужди. При отпадане на забраната от РЗИ, Кризисният щаб ще уведоми своевременно населението.

От днес започва и доброволно безплатно ваксиниране срещу тетанус в селата Богдан, Каравелово и Слатина. Община Карлово е осигурила 200 ваксини "Тетатокс“, които ще бъдат поставяни на желаещите в медицинските пунктове на населените места. Ваксината е безвредна и е ефективна 6 месеца след поставянето й. Лекари съветват хората да се имунизират, тъй като тинята, замърсяванията и умрелите животни са предпоставка за развитие на зарази. При нужда общината има готовност да осигури допълнителни количества от ваксините.

Десети ден продължава и дезинфекцията на засегнатите от наводнението населени места. Екипи на община Карлово пръскат с дезинфектант улиците и частните домове, на населението се раздават и разтворими таблетки от препарата за битова дезинфекция "Табидез 56“.

Продължава също работата по откриване и безопасно премахване на труповете на загиналите в наводнението селскостопански и домашни животни. До момента екипи на специалисти от община Карлово и лекари от БАБХ са открили и загробили в трупни ями 4 крави, 14 овце, 4 кучета, 22 заека и 55 кокошки. Работата на екипите продължава, като те са готови да се отзоват своевременно на всеки подаден сигнал.

Кризисният щаб благодари на всички, които се включиха в работата във вчерашния ден. Призоваваме доброволци от цялата страна да се свържат с нас и да вземат участие дейностите по възстановяване на засегнатите села.

Благодарим и на дарителите, които подпомагат усилията на Община Карлово да се справи с бедствието.

Банкова сметка за дарения:

IBAN: BG81FINV91508416025382

BIC FINVBGSF

ПИБ АД-КЛОН КАРЛОВО,УЛ.ГЕНЕРАЛ КАРЦОВ 6

Титуляр: Община Карлово

Код за вид плащане – 44 51 00

Още по темата: общо новини по темата: 85
01.09.2023 »
15.02.2023 »
27.01.2023 »
28.11.2022 »
24.11.2022 »
24.11.2022 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: