Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Взимат ни 50 млн. лева за нови топломери
Автор: Екип Ruse24.bg 08:54 / 23.09.2010Коментари (11)547
©
Подмяната на старите топломери с нови ще струва поне 50 млн. лева на абонатите на парното. Като бройка пък трябва да бъдат подменени около 1,4 милиона уреда. Искат или не, всички абонати трябва да сменят уредите си, защото в момента, в който батерията им изгасне, топлинните счетоводители ще започнат да им начисляват сметки на база кубатурата на жилището, признаха от фирмите за дялово разпределение.

Новите топломери, с които всеки абонат на парното трябва да подмени сегашните разпределители на радиаторите в дома си, също ще работят само 10 години. След това и те трябва да бъдат сменени с нови. Проблемът идва от батериите на уредите, които са с живот от 10 години, а подмяната им е възможна само за уредите на една от фирмите на българския пазар.

С 10-годишен живот се оказват не само познатите ни електронни разпределители, но и доста по-скъпите уреди с възможност за отчитане на показанията дистанционно. Топлинните счетоводители вече подеха кампания за подмяната на старите уреди точно с такъв тип топломери и горещо ги предлагат на клиентите си. За разлика от надълго и нашироко прокламираните им предимства, информацията за срока им на живот в повечето случаи бива спестявана, показа проверка в офисите на фирми за дялово разпределение.

При въвеждането на топлинното счетоводство през 2000 г. фирмите отново "пропуснаха" да обяснят на клиентите си, че уредите им са с 10-годишен срок на живот. Преди 2-3 г. обаче стана ясно, че през 2010 г. ще се "появят" първите топломери, чиято батерия ще спре да работи надеждно. Само една фирма на пазара у нас предлага уреди, чиито батерии могат да се подменят срещу 8 лв. заедно с монтажа.

По данни на самите фирми за дялово разпределение през тази година трябва да бъдат подменени 5-7% от уредите. Бумът ще е през 2012 г., тъй като масовото поставяне на разпределители беше през 2002 г. Тогава трябва да бъдат подменени между 60-70% от всички уреди. За 2011 година този процент ще бъде около 25 на сто.

Интересът към подмяна на старите уреди с такива, които позволяват дистанционно отчитане, се радва на голям интерес, особено в София, обясняват от фирмите за дялово разпределение. Причината е, че през годините хората пропищяха от това, че трябва по цял ден да чакат и да пускат инкасаторите на фирмите в домовете си. При уредите с радио модули този проблем се решава от само себе си. При този тип разпределители вариантите са два.

При първия, който е и по-евтин, вариант всички уреди с дистанционно отчитане в една сграда се вързват към събирателна кутия, към която се предават данните с показанията на отделните уреди. Цената на събирателната кутия е около 5 хиляди лева и в нея могат да се събират данните на до 500 абоната. Това означава, че колкото по-малко живущи има в една сграда, толкова по-скъп ще им излезе този вариант.

По-скъпият, но и по-добър вариант са радио уредите, чиито показания инкасаторите свалят дистанционно чрез преносими терминали.

Важно е да се знае, че поставянето на уреди с дистанционно отчитане не означава, че автоматично ще започнете да получавате месечни сметки от топлинния счетоводител. За целта първо трябва да си платите за това.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Въпрос - след като собствениците на имотите трябва да се грижат за инфраструктурата на парното в сградата, не са ли те нейни собственици? И ако е така, защо просто не се "изключи" цялата сграда от парното и не си направи собствено парно - я на газ, я на някой друг принцип?
+2
 
 
Нещо цялата идея АЗ да си купувам топломер и да го поддържам при все, че ТОПЛОФИКАЦИЯ взима отчитанията от него ми се струва абсурдна. Нещо с парното у нас е тотално объркано.
0
 
 
Има ли още останали абонати на топлофикация? Тва имам чуството, че трябва да съм милиардер за да се възползвам от услугата. С климатик и с 2 от ония джаджи дето намаляват консумациите на ток, за 170 кв.мезонет с 2 работещи климатика на инвертор, плащам 130-170 лв. в най-студените месеци. Аиде говори ми, е..л съм ти и парното!!!
на 23.09.2010 г.
0
 
 
При монтажа се издава фактура Затова че не съхранявате документи никой не ви е виновен Тогава ми казаха че топломера е за 10 години а сега всеки месец като минава инкасаторката ни предупреди че от фирмата ще обяват ден в който ще подменят топломерите на целия блок При вас как е не знам
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2022/2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
49-ото Народно събрание
Искат закриването на въглищни централи у нас
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: