Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Яйцата ни са сред най-скъпите в Европа, внасяме ги от Полша
Автор: Екип Ruse24.bg 10:27 / 10.01.2023Коментари (0)292
©
Яйцата поскъпнаха рекордно през 2022 година. Увеличението е със 76% - при средно за Европа с 67%. Подобно голямо увеличение на цените последно е имало през 2011 г., когато бяха премахнати конвенциалните клетки за отглеждане на кокошки. Бяхме свидетели на подобен ръст 2011 г. - тогава причината беше заради премахването на конвенционалните клетки. Това заяви председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"През миналата година имаше рекордно поскъпване на фуражите, електроенергията и горивата - средно със 76%, колкото е и поскъпването на яйцата у нас. Рекорд държи Германия със 106% увеличение. Цените на зърното започнаха да спадат, едва ли ще има голям спад в цената на яйцата. Себестойността на зърнопроизводството е голяма, при изкуствените торове и горивата тенденцията е различна", добави още той. 

А увеличението на цената на яйцата у нас е по-голямо заради по-ниските цени, от които е започнало. Покрай Ковид пандемията те са били по-евтини заради намаленото търсене и спада в туристите, които са сред големите консуматори. Гълъбов заяви, че цената на яйце при производител е около 32 ст., но в търговските вериги ги купуваме доста по-скъпо.

"Най-търсените яйца от производители са клас А - размери М и L. В търговските вериги са по-скъпи заради доставните разходи. Прави впечатление, че от цената на едро до цената на дребно разликата е доста голяма. Когато яйцата бяха на дребно 15 ст., обяснимо беше да има 50% надценка заради скъпото складиране и транспортиране. Но когато яйцата поскъпнаха - 50% надценка е малко неоправдано", коментира гостът. 

Продължаваме да внасяме яйца от Полша, където цените са по-високи от българските.

"Там цените са с 20% по-високи от България. Това не е логично обяснимо. Полските производители вероятно използват практики, за да протектират техния пазар. Ограничават предлагането на местния пазар и всичко, което е в повече, го изнасят. Ние сме любима дестинация на полските производители, имат традиционни отношения с наши дистрибутори, необяснимо защо. Има полски яйца с директни сделки с търговските вериги", каза още председателят на Съюза на птицевъдите. 

Родните производители пък изнасяли около 30% от продукцията си. И това им помага да оцелеят. 

Поскъпване има и при цената на пилешкото месо. Килограм цяло пиле е 4,30 лв. 

"Ръстът е значителен на годишна база. Но пилешкото през последните месеци пада, това са последствията от ембаргото на Русия и войната в Украйна, които предизвикаха сериозни аномалии в сектора с бройлерите. При завишеното производство на пилешкото месо цените тръгват надолу. През зимните месеци в България себестойността на пилешкото месо се вдига, защото вместо да отопляваме сградите една седмица, ги отопляваме 3 седмици", заяви Ивайло Гълъбов. 

По официални данни годишно внасяме около 100 000 тона пилешко месо, основно от Полша, а изнасяме 30 000 тона. Гълъбов заяви също, че в момента България е в риск от птичи грип, но напоследък у нас няма случаи на инфлуенца по птиците.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мартенски музикални дни 2024
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
Строежът на АМ "Хемус"
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: