Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Янка Такева: Заплатите на учителите ще бъдат 125% над средната работна заплата
Автор: Екип Ruse24.bg 21:57 / 07.06.2023Коментари (4)521
© БНТ
Задача номер едно на редовното правителство е възможно най-бързо да приеме бюджета за 2023 година. За това напомниха десетките протести на всички синдикати в България, които се проведоха в различни градове през последните седмици.

Протестираха учители, служители на Националния осигурителен институт, на Комисията за защита на потребителите, Националното радио, културтрегери и всички, работещи в обществения сектор.

Синдикатите в България винаги са в протестна готовност, а увеличението на заплатите у нас не е лукс, а въпрос на оцеляване. Според синдикатите 5 седмици е реален срок за приемането на закъснелия Бюджет 2023.

"Съвсем нормално е и е постижимо да се внесе бюджет с 3% дефицит и да има адекватна политика по доходите, което да удовлетворява работещите в обществения сектор и да им компенсира загубената покупателна способност", обясни Любослав Костов, главен икономист в КНСБ пред БНТ.

Работещите в България в обществения сектор са повече от 500 хиляди. Според икономиста на КНСБ в бюджета ще са необходими около 700-800 милиона допълнителни средства , за да се компенсира инфлацията

"КНСБ организира над 30 протеста през последните няколко месеца, било то в НОИ, било то в БНР, културата, читалищата и библиотеките. Опасявам се, че ако няма повсеместна политика за доходите, а не на парче, както се прави до момента, цялото това нещо ще се пренесе пред Народното събрание като национален протест", коментира Любослав Костов.

От Конфедерацията на труда "Подкрепа" дори поставят по-кратки срокове. Според тях е реалистично бюджетът да влезе в сила още на 1-ви юли.

"Именно сега е моментът, в който новото правителство трябва да внесе конкретните промени, за които ние настояваме. Именно поради тази причина нашите протестни акции бяха преди приемането на бюджета и ще продължат, докато той не се приеме и не бъде гласуван във вид, който да удовлетворява работещите. Има огромно напрежение в НОИ, там искането е за 30 %, в Националния статистически институт заплатите са под 1000 лв., което е срамно", обясни Кремена Атанасова, председател на САС "Подкрепа".

Служителите в Комисията по досиетата пък взимаат до 900 лв. Преди около два месеца с искане за 30% увеличение протестираха и от Комисията за защита на потребителите. Учителите също стачкуваха преди седмица. Те очакват изплащане на вече приетото увеличение на заплатите им още от 1 януари.

"Още от следващата седмица започваме преговори в тази посока. Аз съм дълбоко убедена и вярвам на новото правителство, защото такива са им политиките по време на предизборната кампания", каза Янка Такева, Председател на синдиката на българските учители.

Заплатите на учителите ще бъдат 125% над средната работна заплата. 544 милиона лева са общо отпуснатите средства за образования в проектобюджета, който предстои да се приеме. От синдиката ще настояват и за повишаване на средствата за поддръжка на детските градини и училищата.

Още по темата: общо новини по темата: 742
10.04.2024 »
09.04.2024 »
25.03.2024 »
22.03.2024 »
22.02.2024 »
01.02.2024 »
предишна страница [ 1/124 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.06.2023 г.
+2
 
 
Майка ти проста, ненаситна! Даскалите не се наядохте, ей.
+1
 
 
Хубаво е да защитаваш интиресите на Обслужващия персонал! Но трябва да защитаваш и интересите на Обслужвания персонал! Неможе при тази окастрена обрзователна ситема вторачила се в няколко от изучаваните предмети да създадеш кадър който да познава света за да разгърне своя потенцияал! Което може би обяснява защо българските специалисти реално излизат от обечението с доста окастретни знания! И трудно биха били в състояние да конкурират който и да било! Просто в образователната система има такива пропуски които предопределат посредственоста на лицата излизащи от тази система! Което очевидно се явява проблем и в управлението на тази страна! Или това което искам да кажа е че индивид без необходимите знания за реалносотите на света не става за нищо! Както се вижда Българската Държава е в плачевно състояни имено поради това! И целия ред Противоконвституционни закони се явяват доказателство за липсата на разлирането на реалностите в света! Просто всяко нещо е свързано по негов си специфичен начин и ние хората трябва да разберем това! Което без необходимите знания не може да стане! Например парадокса че на един индивид с увреждания му се отпускат средства обезщетение - компинсация за придобитите си увреждания за да стане равностоен - равнопоставен на всеки друг индивид без увреждания! И в същото време тази така наричено - обезщетение - компенсация наречено пенсия с цел да го направи равностоен се счита за доход! Въпреки, че дохода ме реално е "Нула"! При което той никога не може да се класира по никакъв параграф пред един нормален инидивид без никакви увреждания! Това е върха на Българския интелект! Е по долен цинизъм аз не мога да си представя! И това са представителите на Министерство на Труда и социалната политика! Все хора с Висше образование! На това ли учи Българския учител бъдещото поколение на България!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: