Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ясен Цветков: Имаме все по-крещяща нужда от доброволчество у нас
Автор: Рени Томович 13:50 / 26.04.2023Коментари (0)355
© Фокус
Има все по-крещяща нужда от доброволчество у нас. Ние сме длъжни да надградим това, което имаме като опит, и да помагаме, но качествено, подготвено, адекватно, а не в последния момент, със спонтанни усилия. Всяка една помощ, когато е добре координирана и подготвена предварително, би могла да бъде много по-ефективна. Това каза председателят на Национална асоциация на доброволците в Република България Ясен Цветков в предаването "Човекът на фокус“ на "Фокус“.

Той припомни, че в последните няколко години страната ни се сблъска с последиците от няколко поредни, различни по вид кризи, които се оказаха сериозно предизвикателство както за институциите, така и за общество ни като цяло. "Това означава, че имаме нужда от подобряване на капацитета ни за справяне с такива ситуации“, подчерта Цветков.

Именно тези кризи са превърнали идеята за формиране на модул за реагиране в извънредни ситуации при Националната асоциация на доброволците в реалност. "Канализирахме усилията си да осигурим адекватна и организирана помощ като разписани процедури, като оборудване, което да бъде предварително подготвено, да имаме доброволци, които са тренирали, работили със съответното оборудване и готови за всякаква ситуация“, обясни Ясен Цветков.

Националната асоциация на доброволците е представителна организация на доброволните формирования за овладяване на бедствия, които са регистрирани по съответния Закон за защита при бедствия. "Ние представляваме различни доброволни формирования в страната и работим с всички. В извънредни ситуации се налага да изпълняваме функции по координиране, логистика и всякакви процеси по взаимодействието между отделните структури“, обясни председателят на Асоциацията.

Дейността на Асоциацията винаги е координирана и в помощ на държавните институции. "Ние винаги сме съществували и работили в помощ на институциите, както на местното самоуправление, така и на професионалните структури – на пожарната и други първореагиращи при извънредни ситуации институции“, допълни Ясен Цветков.

Наводненията в Карловско според него са показали, че не само у нас, но където и да било по света няма система от институции, която да може да се справи сама бедствие с такива мащаби. "Капацитетът на местното самоуправление и на институциите в България е силно ограничен. В този момент намесата на доброволците беше критична – както на колегите от доброволните формирования, така и на хилядите спонтанни доброволци, които се явиха още от първия ден. Другият аспект беше и солидарността с пострадалите под формата на дарения, стоки от първа необходимост, помощ за възстановяване на домовете им“, заяви Цветков.

Доброволци са се включили и в оказване на помощ на бежанците, идващи от Украйна. "Имахме хора, които дежуряха в центровете на жп гарите в столицата и в Русе, в Спортната зала във Варна. Помагахме с осигуряване на продукти от първа необходимост, с медицински прегледи – събрахме над 100 медицински лица, доброволци към нашата организация. Може би най-важното, което успяхме да направим в пряко взаимодействие с държавата и бизнеса, бе създаването на Национален контактен център, уебсайт и национална телефонна линия за връзка на бежанците, идващи от Украйна, с българската държава. До ден днешен Националната асоциация на доброволците администрира и координира работата на този контактен център в пряко взаимодействие с институциите“, обясни Ясен Цветков.

Той разказа, че Асоциацията не е имала протокол за реакция при земетресения, когато се случиха бедствията в Турция и Сирия. "Нямахме предварителна подготовка и с финансови средства. Имахме само и единствено желанието да организираме екип, който да тръгне натам.“ Необходимите за това средства – парични, превозни и гориво, са били осигурени след апел от тяхна страна. Първата група доброволци е била от около 30 души.

Преди няколко години Националната асоциация на доброволците започва да си партнира с "Ангели за България“ – организация на българска емигрантска общност. "Те са хората, които набират средствата и набират даренията за акциите, а ние сме техните ръце, очи и организация на работата на терен. Постепенно във времето тази енергия се акумулира и умножи многократно. С тях реализирахме десетки различни акции за подпомагане на нуждаещи се хора, възрастни, самотно живеещи, болни. Апотеозът на нашите усилия беше една мащабна акция през есента на 2021 г., когато осигурихме на 50 семейства в нужда, живеещи в седем села на територията на община Белово по 1 тон екобрикети за отопление“, разказа той.

Живко КРЪСТЕВ






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: