Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ясен Цветков, доброволец: Създаде се една илюзия, че хора са изоставени в бедстващите села, че никой не е отишъл - такова нещо няма
Автор: Екип Ruse24.bg 10:20 / 05.09.2022Коментари (0)449
©
Трагедията е неописуема. Огромни маси от кал, тиня и дървета. Това каза по повод бедственото положение в Карловско Ясен Цветков, председател на Националната асоциация на доброволците на Република България в ефира на сутрешния блок на Радио "Фокус“ "Добро утро, България“. Той уточни, че от техните екипи има доброволци в Каравелово, в Богдан и в село Слатина.

"Комуникираме пряко съответно и с община Карлово, която ръководи на място всички действия за справяне с кризата. Помагаме там, където сме нужни. Трагедията е неописуема. Огромни маси от кал, тиня, дървета. Голямата трагедия е и, че дворовете и първите етажи на много къщи са сериозно засегнати. Общо-взето, изключително тежка за гледане картина. Много възрастни хора, и не само възрастни, които са на прага на това да загубят всичко, което имат. Сериозна е обстановката наистина. Нощта премина сравнително спокойно, но има още адски много работа“, уточни той.

В част от населените места няма водоснабдяване и електроснабдяване, тъй като има прекъснати електропроводи и водопроводи, уточни доброволецът.

"Там работят съответните служби за възстановяване. Разбира се, снабдени са хората с питейна вода и с храна са снабдявани ежедневно, но това са временни решения, просто са решения за моментната ситуация, това, което имаме като проблем. На следващо място, трябва да се мисли и за дългосрочно подпомагане на хората. В интерес на истината, уплашени са, в едно силно психологическо състояние. На първо място са загрижени за това, което са на прага да загубят. Никой на този етап не посочва конкретна друга нужда. Ние, разбира се, се стараем да ги снабдяване, както много хора, които се притекоха на помощ, с всичко необходимо“, каза още Цветков.

Той уточни, че в такива ситуации на мащабни бедствия има няколко съществени стъпки на действие. В първите часове на терен могат да действат само компетентни служби, които да извършат незабавна евакуация и спасителни дейности. Това са органите на пожарната и армията.

"Дирекция "Аварийна помощ и превенция“ – София от Столична община се включи, но това са мероприятия, които са строго специализирани. На следващо място, когато непосредствената опасност за живота на хората премине, могат да влязат вече и доброволците от доброволните формирования. И вече на третия етап, когато всякаква опасност е преминала, могат да бъдат допуснати и цивилни доброволци. Институциите пристигнаха, разбира се – от това, което аз видях, незабавно взеха съответните мерки. Създаде се една илюзия на места, че хора са изоставени или че никой не е отишъл. Всъщност такова нещо няма. Никоя уважаваща себе си страна в света няма да го допусне. Така беше и при нас“, категоричен бе Ясен Цветков.

Още по темата: общо новини по темата: 85
01.09.2023 »
15.02.2023 »
27.01.2023 »
28.11.2022 »
24.11.2022 »
24.11.2022 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: