Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Юлия Николова: Адвокатите сме като "сам рицар на кон", имаме много практически пречки
Автор: Йоланда Пелова 22:45 / 22.11.2023Коментари (2)527
© Facebook
Адвокатите имаме една изключително важна мисия, обаче сме изключително не подкрепени от държавата, и от обществото като цяло. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" адвокат Юлия Николова по повод празника на българските адвокати.

Тя отбеляза, че много пъти в практиката се е чувствала като жертва на обществото: "Хората се сещат за нас само и единствено, когато са в едно вече много тежко, изключително състояние. И тогава ние трябва да направим чудеса, да спасим клиента, да спасим справедливостта, делото, обществото. А ние просто не разполагаме с този голям ресурс, който има цялото общество, имат държавните органи, институциите, дружествата и т.н. Ние сме, както се казва “Сам рицар на коня". И затова много съм се радвала, когато спечелим, когато успеем да проведем справедливостта, когато успеем да ги докажем. И съм се чувствала много, много безсилна в случаите, когато виждам как всъщност, нямаме този ресурс, който на нас ни е необходим като поддръжка".

Според адвокат Николова съдебната ни система си има и плюсовете, и минусите.

"Много често съм казвала, че законите ни не са толкова лоши. Може би имаме едно от най-добрите законодателства, като основи положени. Но имаме много практически пречки, които се заложиха още след 1989 г., защото адвокатурата някак си беше изкарана от съдебната система, а тя въпреки че е независима, е част от тази съдебна система. Чисто смислово, за да се получи един състезателен процес, адвокатът трябва да разполага със същите права, сходни права, така както, например прокурора, който всъщност е да кажем, тук в случая, държавния адвокат. Не може единият да бъде с много повече права, а другият да бъде с по-малко и да очакваме, че имаме равен старт, състезателно начало, и изобщо еднакви възможности. Така че всъщност достъпът ни, както казват нашите органи, до съдебните зали, до съдилищата, до делата не е еднакъв. Голяма част от нашата работа се иззе от съдебни изпълнители, от нотариуси, от брокери в последно време, което не е в услуга на обществото, като цяло", коментира Юлия Николова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
да висшия адвокатски съвет има огромни права ,но там има само послушковци ,които не искат да се скарат с никого.
До кога Тиквеницзи ще управляват България?
на 22.11.2023 г.
+2
 
 
Кой трябва а ви подкрепя? - Аз мисля .. Че Вие самите! - Чл. 150, ал. 4 от Конституцията на Република България. - "Висшият адвокатски съвет може да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите." След като Вие не правите това! Аз за какво да ви наемам?
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: