Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Юрий Асланов: Сагата с хартиената бюлетина е оправдание за много други грехове
Автор: Йоланда Пелова 10:34 / 18.11.2022Коментари (0)280
©
Тази сага с хартиената бюлетина започва да се превръща в оправдание за много други грехове – че партиите не могат да намерят вярното обяснение за спадащата избирателна активност. Търсят това обяснение извън себе си – или в несъвършенства на избирателния закон, или в президента – за това, че той не полага усилия за постигане на разбирателство. Това каза в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ социологът Юрий Асланов. 

"Всичко това наричам лицемерие, защото вижте само как протичат преговорите между двете водещи политически сили по този въпрос. Те започват с желание за това какво да правим за да се постигнем разбирателство, и завършват със заплахи за съдебни дела и физическа разправа“, обясни той.  

Според него партиите, които подкрепят връщането на старата избирателна система, се опитват да уязвят политическите си противниците и да ги заплашат, че следващи избори ще се произведат при по-неизгодни за тях условя.  

"За мен най-лошото, което може да се направи в този парламент, е да се върне смесената система – и машинно, и хартиено гласуване, която ще обедини потенциално порочните практики и на двете системи в едно“, подчерта той.  

"Не съм оптимист, че поредните промени в Изборния кодекс ще доведат до нещо добро. Фактът, че тези промени в момента са тема номер 1, минавайки напред през всички останали важни, говори за лицемерието на парламентарно представените политически сили. На думи внушават, че правят всички усилия за създаване на редовно правителство, но очевидно мисълта им е за поредните предсрочни избори. Те няма да предложат развръзка на политическата криза, тя ще продължи и след това“, коментира Юрий Асланов до какво ще доведат поредните  промени в Изборния кодекс.  

Социологът не е съгласен с тезата на Андрей Гюров от ПП, че ще бъдат запушени устите на българските граждани. "Няма как да го приемем за вярно. Българите в чужбина, колкото и да са те, знаем, че много малка част от тях гласуват и проявяват интерес към българските парламентарни избори. Не може да им се запуши гласуването, защото се видя, че при стария начин на гласуването активността и в чужбина беше по-висока, отколкото е сега“, каза той. 

Асланов подчерта, че идеята преди всички избори да се правят промени в ИК е порочна и опасна, защото произвежда нови рецидиви и недомислици. 

"Нашата партийна система е в тежка криза и дълбока атрофия“, категоричен бе Юрий Асланов.

Още по темата: общо новини по темата: 70
27.01.2023 »
24.01.2023 »
23.12.2022 »
23.12.2022 »
23.12.2022 »
16.12.2022 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: