Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Юрий Асланов: Само Борисов си научи урока от тези избори
Автор: Йоланда Пелова 14:03 / 06.10.2022Коментари (0)359
©
Анализаторите неправилно подредиха приоритетите в посланията на хората, такава позиция защити социологът Юрий Асланов в сутрешния блок на Радио "Фокус" - "Добро утро, България".

"Повечето коментатори са привързани към идеята, че избирателят е пратил послание към своите политически лидери за нуждата от разбирателство, за компромис между тях, за да се направи редовно правителство.  Не съм сигурен, че от там трябва да започне разговорът. Първият прочит е, че избирателят им казва: "Не вярвам на никого от вас, променете нещо в себе си. Защото ако не го направите, аз пък от името на избирателя ще направя партията "Не гласувам" или "Не подкрепям никого" първа политическа сила. Това, според мен, е тревожният звън, който трябва да кънти в главите на всички политически лидери", каза Асланов.

"Като наблюдавам поведението на лидерите след изборите, не ми е лесно да го призная, но като че ли само Борисов правилно е усвоил този урок, защото той още преди изборите, пръв започна да говори за диалог, за консенсус, за национално съгласие, за компромиси – нещо, което останалите, привързани към собствените си истини или собствената си глупост може би е по-правилно да кажа, влюбени в своя магарешки инат, отказват да приемат  засега", категоричен е социологът.  

Асланов допълни, че българското общество е заприличало на човек, който е  объркал посоката и когато го попиташ къде иска да иде, не знае какво да каже – някъде, ама не знае къде точно. 

"Избирателият очаква политически лидери да му покажат накъде върви, за да ги следва. А резултатът от изборите е такъв, че очевидно българският народ отказва да следва своите лидери във вида, в който те са докарали партийната система и се държат безпрецедентно, като някакви махленски скандалджии, разправят се със себе си, и дори не се опитват да водят разговор с хората", смята анализаторът.

Юрий Асланов изрази мнение и относно подхода на ГЕРБ водената от президента Росен Плевнелиев и Соломон Паси контактна група да преговоря за съставяне на кабинет: "Няма да я коментирам и не става въпрос дали я одобрявам или не я одобрявам. По-скоро не, като се вземе предвид имената на т.нар. "контактьори“. Но тя е вид послание, което Борисов праща към останалите политически играчи от т.нар. "Промяна“, за прехвърляне на полето на конфликта от досегашната ос на противопоставяне "корупция-антикорупция" или както е наложено от журналистическия жаргон "статукво-промяна", върху друга ос -  Изток-Запад. То е вид послание към тях: "Дайте в момента да забравим защо сме един против друг и да търсим точки на съвпадение на вижданията, за да направим нещо", обобщи Юрий Асланов.

Още по темата: общо новини по темата: 652
22.02.2023 »
26.01.2023 »
26.12.2022 »
26.12.2022 »
26.12.2022 »
26.12.2022 »
предишна страница [ 1/109 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: