Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
За 6 млн. лв. ще строят нов хидрографски кораб за Дунав
Автор: Екип Ruse24.bg 15:46 / 16.02.2015Коментари (0)592
© Ruse24.bg
Във Варна ще бъде построен новият специализиран плавателен съд за хидрографски проучвания на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав (АППД), научи Maritime.bg.

Припомняме, че през миналата година АППД обяви обществена поръчка за градежа, но процедурата бе обжалвана от участници и забавена.

"Корабът ще разполага със специализирано оборудване за проследяване на хидроморфоложките изменения на река Дунав, както и ще предоставя изходна информация за обновяване и допълване на електронните навигационни карти. С резултатите от измерванията ще се прогнозира и появата на критични участъци, които ще са бъдеща пречка за нормално корабоплаване", каза пред Maritime.bg изпълнителният директор на АППД кап. Павлин Цонев. 

По думите му новият съд ще струва 6 млн. лева без ДДС, като средствата са осигурени по линия на европейското финансиране. По думите му предстои да бъде сключен договор с избраните още през миналата година изпълнители, сред които и варненски завод.

Съдът ще бъде с дължина около 25 м и широчина 7.5. Новият хидрографски кораб на АППД ще достига скорост от 20 km/h в тихи води, обясняват още от агенцията.

"В момента сме натоварили кораб "ВИТ" с всички тези задачи, но съдът е 36-годишен и ще търсим варианти в следващия програмен период да осигурим средства за строителство на негов заместник", каза още кап. Цонев.

След провеждане на процедурата за избор на изпълнител и продължили една година обжалвания от участници в процедурата, е сключен договор през септември м.г. за създаване на опорна GPS геодезична мрежа по българския бряг на р. Дунав и свързването й с EUREF. Към края на миналата година са изградени 140 геодезични точки от общо 198 по проекта. В процес на изпълнение са GPS и нивелачните измервания. 

Срокът за изпълнение на геодезичната мрежа е до 15.04.2015 г. С нейното завършване ще се постигне осигуряване на нова изходна геодезическа основа от точки, отговаряща на изискванията на съвременните геоинформационни, хидрографски и картографски технологии, които са от съществено значение за внедряване на нови методи при проучването на р. Дунав и поддържането на безопасно корабоплаване в общия й българо- румънски участък.

Мрежата ще осигурява изходни данни и при проектиране и изграждане на съоръжения за защита на речния бряг от ерозия, както и при изграждане на съоръжения в реката за корекция на корабоплавателния път в критичните участъци.

АППД модернизира и системата за навигация в българския участък на реката, обясни още кап. Цонев. По думите му този проект включва покупката на 160 плаващи навигационни знаци (буйове), 980 бр. брегови навигационни знаци, 20 бр. брегови фарове.

По него се разработва и система за мониторинг на местоположението на плаващи знаци и фарове в реално време. Процедурата за избор на изпълнител също беше забавена заради обжалвания на участници в нея, но в крайна сметка проектът е стартирал и трябва да приключи до.

От АППД съобщават, че са извършени успешни проби на прототип на плаващ буй, произведени са всички метални детайли за плаващите 160 бр. буйове, като са готови корпусите на 15 броя от тях. Произведени са 800 броя табели за брегови знаци, включително за брегови фарове (от общо 1000 бр.). 

Произведен е прототипът на маркиращата лампа, като понастоящем се изработват компонентите на 160 бр. от същите лампи. Разработва се софтуерът за извършване на мониторинга на плаващите знаци и бреговите фарове, който ще се осъществява от ИАППД в гр. Русе. След приключване на изпълнението на договора в 6-8 месечен срок се предвижда ИАППД да подмени всички знаци и да въведе нова навигационно-пътева обстановка в българския участък на р. Дунав.

С модернизирането на системата за обозначаване на корабоплавателния път ще се повиши безопасността на корабоплаването, като същевременно ще се може да се контролира дистанционно състоянието и местоположението на знаците чрез различните сензори.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: