Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
За какво се разбраха протестиращите срещу войната по пътищата и държавата?
Автор: Екип Ruse24.bg 21:42 / 17.05.2023Коментари (0)268
© БНТ
И тази вечер граждани блокираха столичния булевард "Сливница", на мястото, където загинаха 22-годишният Явор и 24-годишната му приятелка Анна-Мария. Хората продължават настояват за незабавни законови промени, за да се спре войната по пътищата. Представители на протестиращите вече се срещнаха с институциите и днес обявиха какво са се разбрали, съобщава БНТ.

Вътрешният министър предлага по-ниска скорост на магистралите, ограничения до 30 км/ч на някои места в градовете, както и по-високи глоби. Според Демерджиев, трябва да се инкриминира отказа на водач да даде проба за алкохол или наркотици.

"Предлагам инкриминиране на отказа за извършване на проверка за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта, като предлагаме за престъпление да се счита повторния отказ за изследване на алкохол в кръвта", заяви Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи.

Министърът не подкрепя идеята младите шофьори да нямат право да карат мощни коли, защото практиката показвала, че във фаталните катастрофи често участвали автомобили с не толкова мощен двигател. Според Иван Демерджиев обаче, е важно младите шофьори в началото да са задължени да карат с придружител. Посочи, че трябва да се работи и за подобряване на инфраструктурата:

"В момента работим с АПИ по идентифициране на най-рисковите участъци от републиканската пътна мрежа, довели до най-много жертви, като предвиждаме мерки, които да подобрят ситуацията в тези участъци. За съжаление повечето от тях са свързани със средства, които трябва да бъдат одобрени с обществени поръчки."

За законодателни промени, свързани с престъпленията на пътя, извършени от пияни и дрогирани шофьори, настояват и родители загубили децата си в катастрофи. Днес те се срещнаха с главния прокурор и поискаха ускоряване на тези разследвания.

Иван Спасов: "Прокуратурата ни обеща съдействие за много неща - примерно за обявяване на национално издирване на изчезналия убиец на тяхното дете. На всички, които присъстваха на срещата, ще бъде оказано съдействие от страна на главна прокуратура."

Петя Иванова: "В момента понеже това са нови случаи, които дойдоха след националния протест и са в досъдебна фаза и не могат да говорят, но абсолютно пълно съдействие ни обеща главния прокурор и неговата говорителка Сийка Милева."

Близките на загинали от катастрофи вече имат уверението, че до 1 седмица общината ще вземе мерки на бул. "Сливница". Доволни са и от предложението на МВР.

Пламен Манчоров, организатор на протеста: "Изграждане на пешеходни острови, осветление на пешеходната пътека, поставяне на табла за скорост и промяна в маркировката. Присъединяваме се и към други предложения за законодателни промени. Днес, доколкото разбрах, такива е имало от страна на МВР в НС, така че това е една добра стъпка."

Крум Милчов, дядо на загинало на пътя дете: "Надяваме се на справедливост. На справедливост, затвор на такива, които убиват нашите деца, които сме почернени, защото те не знаят нашата мъка. Най-малката присъда да бъде 15 г."

Още по темата: общо новини по темата: 58
17.09.2023 »
01.09.2023 »
01.09.2023 »
30.08.2023 »
29.08.2023 »
12.06.2023 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: