Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
За първи път на живо в Пловдив операция на глаукома чрез вътреочен имплант
Автор: Екип Ruse24.bg 11:58 / 17.05.2015Коментари (0)383
За първи път в България бе демонстрирана на живо съвременна операция на глаукома чрез поставяне на вътреочен имплант. Това се случи в рамките на Годишната среща на Съюза на очните лекари в България, която приключи днес в Пловдив. Събитието е най-големият научен форум в офталмологията и се провежда за 18-ти пореден път. 

Операцията бе извършена от проф. д-р Мариета Конарева от Клиниката по очни болести към УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив. Оперираната е 57-годишна пациентка, страдаща от глаукома. Поставянето на вътреочен имплант Express е най-съвременният начин за стопирането на болестта. 

Имплантът (наричан още "воден шънт") представлява стоманена тръбичка с дължина 2,64 милиметра. С помощта на микроскоп тръбичката се имплантира в окото, а през нея се оттича течността, която повишава вътреочното налягане. 

Високото вътреочно налягане е основният фактор за развитие на глаукома - то уврежда зрителния нерв. Това води до необратима слепота, тъй като зрителният нерв не може да бъде възстановен. 

На живо бе демонстрирана и лазерна катарактална хирургия. Операциите бяха извършени от д-р Димитър Тасков. Той оперира двама пациенти - мъж и жена на възраст 55-65 години. При мъжа операцията бе "2 в1" - едновременно с премахването на пердето бе отстранен и астигматизмът. Това става чрез поставянето в окото на т.нар. торична леща - също вътреочен имплант.

И трите операции бяха предавани по сателитна връзка към залата на конгреса в "Новотел Пловдив". Те бяха наблюдавани от близо 200 наши и чуждестранни лекари - гости на конгреса. 

Високите технологии и роботизирането на операциите ли е бъдещето на катаракталната хирургия, риторично се питаха участниците и признаха, че светът върви напред и лекарят трябва да бъде в крак с новостите.

Офталмолозите допуснаха, че само след няколко години стандартната операция на катаракта ще се извършва изцяло от робот, без човешка намеса.

Съюзът на очните лекари коментира и актуалното състояние на офталмологичната помощ у нас. Според председателя на съюза акад. Петя Василева, очните клиники в големите градове у нас не отстъпват като апаратура и качество на работа на болниците в Европа и САЩ. Голям проблем е в липсата на очни лекари в малките населени места, където населението на практика е лишено от този тип специалисти. 

Бе обсъдено и проектопредложение на Министерството на здравеопазването за разделяне на здравното осигуряване на основно и допълнително. По предварителна информация очните болести попадат в допълнителния раздел, което според акад. Петя Василева е нелогично и недопустимо. 

"От очните болести може да не се умира, но те водят до слепота и висока инвалидизация, което отново е тежест за бюджета на държавата", аргументира се тя.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Формула 1, сезон 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: