Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
За първи път ще бъдат достъпни записи със сеанси на Ванга 
Автор: Екип Ruse24.bg 15:15 / 26.05.2023Коментари (0)448
©
Записи със сеанси на Ванга ще бъдат дигитализирани в рамките на проект на Държавна агенция "Архиви“ за дигитализация на фондовете. Проектът е съфинансиран по европейска програма. Записите са от някогашния Институт по сугестология, каза за БНР директорът на Държавна агенция "Архиви“ доц. д-р Михаил Груев. "Изключително любопитни са тези фонозаписи на Баба Ванга, правени от някогашния Институт по сугестология, те се намират при нас. Там има записани нейни сеанси. Някои от тях са слушани, но малка част само... Не са свалени всички, трябва да видим каква част от тях е запазена и какво съдържат...“, поясни доц. Груев.

Записите може да станат публични най-рано есента, когато приключва и проектът. От ДА "Архиви“ отбелязват, че благодарение на проекта вече разполагат с възможност за дигитализиране на киноленти, видеокасети, грамофонни плочи. Те идват предимно от частни колекции, архиви на закрити заводи и кинохроники на държавни учреждения.

"Един от най-ценните записи на VHS касетки е фондът на Ванче Михайлов“, споделиха още от отдела по дигитализация. Достъпни за хората ще бъдат и стихове на Веселин Ханчев в негово изпълнение. Благодарение на частен дарител в Държавната агенция "Архиви“ се намират негативите и броеве от вестници на софийско предприятие, които също ще бъдат сканирани.

Директорът на доц. д-р Михаил Груев допълва, че именно от мултимедийната колекция очаква да излязат и полезни за изследване теми. Но и това ще стане ясно след септември.

От Държавната агенция "Архиви“ посочиха още, че дигитализираните документи, видео и аудио ще бъдат достъпни през т. нар. държавен сървър. Отделно копия се правят и на защитено място, без връзка с интернет. Общата стойност на проекта е около пет и половина милиона лева. А парите освен за техника са отишли и за обучение на хората.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: