Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Забраниха на жена да кърми в мол, тя завежда дело за дискриминация
Автор: Екип Ruse24.bg 12:36 / 23.03.2015Коментари (14)475
© Impact Press Group
Архивна снимка
Българският хелзинкски комитет (БХК) ще представлява г-жа Деница Панайотова, по дело за защита на правото на жените да кърмят своите деца на публични места. Исковата молба е срещу софийски мол, на чиято територия се е намирала кърмещата жена, както и срещу магазина, чийто охранител е отправил забележка към нея.

"Детето ми заплака, защото беше изморено и гладно. Естествената ми реакция беше да го накърмя и така да го успокоя бързо. Не вярвах, че някому това може да бъде неприятно", обяснява Панайотова.

Непосредствено след като жената е помолена да преустанови кърменето на обществено място, тя подава жалба до управата на мола. Началникът на охраната на търговския център обаче, потвърждава, че кърменето на територията на търговския център е нежелателно и гледката на кърмещи жени възмущавала другите клиенти на центъра. На подадената жалба Панайотова не получава писмен отговор. Всичко това кара майката да се чувства унизена, въпреки че тя е убедена, че е направила най-доброто за детето си като го е накърмила.

В конкретния случай спрямо Панайотова е осъществена дискриминация на основата на пола по смисъла на Закона за защита от дискриминация. Кърменето на обществено място следва да се възприема като естествено състояние на майка, грижеща се за бебето си.

"Ограничаването на това право е акт на пряка дискриминация на основата на пол, защото потърпевши са само жените. Препятстването на кърменето на обществено място нарушава разпоредбата на чл. 32, ал. 1 от Конституцията на Република България, гарантираща ненамеса в личния живот на гражданите и опазването на тяхната чест, достойнство и добро име", поясни адв. Адела Качаунова от програма "Мониторинг и изследвания" на Български хелзинкски комитет.

"Правото на зачитане на личния и семейния живот на всеки човек е гарантирано и от чл. 8 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи", допълни адв. Даниела Фъртунова.

"Жените имат правото да се радват на възможността да кърмят децата си, когато и където поискат. Съдът може да защити това", заключи тя.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.03.2015 г.
0
 
 
Защо пък голотиите по пътя и пед...те по шествията трябва да ни мотивират и одързостяват да приличаме на тях и да правим същите неща ! Ще си разчитате така времето с разходките, че да кърмите където трябва и има места за това ! А на кое викате ДИСКРЕТНО, като всички ти гледат цицата !?
Aнонимен
на 26.03.2015 г.
0
 
 
как може, няма ли срам, приличие, да се излага така, да търси евтина публичност, да се съблича по моловете, толкова ли е закъсала...
Aнонимен
на 26.03.2015 г.
0
 
 
ужасна жена да кърми в мола...
0
 
 
След като гледах дебатите по темата в "Здравей, България" по Нова ТВ, а и коментарите от стената на предаването във фейсбук за майката, твърдо казвам: АЗ СЪМ "ЗА" КЪРМЕНЕТО НА ПУБЛИЧНИ МЕСТА! НАПЪЛНО ПОДКРЕПЯМ ДЕНИЦА ПАНАЙОТОВА! Mного жалко за държавата и народа ни, ако пушенето на обществени места има повече привърженици от кърменето на публични места. Що за д***т изобщо ? Извинете, ама трябва да си ограничен малоумник или не знам как да го нарека, за да си "против" решението на която и да е майка да си кърми бебенцето когато иска и където си иска по света и у нас.
Aнонимен
на 24.03.2015 г.
-1
 
 
защо да не се изходим до пейката. после ще съдим мола за дискриминация.
0
 
 
Не мисля, че точно там е подходящото място да кърми детето си. Както по-долу са предложили хората, удобно място за това е мястото където се сменят пелените. На нея може да и е удобно и други неща да върши на публични места, но това съвсем не означава, че трябва да го прави. В прекалено модерен свят живеем и всеки щур с номера си...
+4
 
 
Да кърмиш детето си в МОЛ не може защото било демонстрация? Ада демонстрираш педерастия с разни шествия МОЖЕ. Егати държавата, егати европейския съюз. Аз съм потресен!
Aнонимен
на 23.03.2015 г.
+1
 
 
Може и да започнат да си правят децата по моловете.
Aнонимен
на 23.03.2015 г.
+4
 
 
6ТОМ ИМА СТАЯ ЗА ПОДОБНИ ДЕИСТВИЯ НЕ Е ТРЯБВАЛО ТЯ ДА ПРАВИ ДЕМОНСТРАСИИ ЗНАЕМ ВСЯКА КАРМЯ6ТА МАИКА ИМА ХУБАВ БУСТ .
+5
 
 
Изгледаха си децата по МОЛ-овете. Така ще си направиш разходката, че като ти се измори детето да си си в къщи и да си го нахраниш.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: