Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Заделяме 231 млн. лв. за нови изтребители през 2017 г.
Автор: Екип Ruse24.bg 10:50 / 27.10.2016Коментари (0)632
©
231 млн. лв. ще бъдат заделени от хазната само през следващата година за реализиране на проекта за придобиване на нов тип многоцелеви изтребител. Това предвижда публикуваният на сайта на Министерството на финансите проект на държавния бюджет за 2017 г. В него именно политиката в отбранителния сектор е залегнала като приоритетна, наред с образованието, здравеопазването и енергийната ефективност, съобщава "Монитор".

За новите изтребители, които трябва да заменят сегашните руски МиГ-29, финансист номер 1 Владислав Горанов е предвидил и по още 226 млн. лв. за 2018 и 2019 година, или общо за трите години - 683 млн. лв.

"С тези средства ще се осигури достатъчно количество самолети, което ще гарантира изпълнението на поставените задачи по осигуряване на въздушния суверенитет на Република България и носенето на дежурството по Air Policing, достатъчно изправна авиационна техника, както и изпълнението на мисията по оказването на помощ на населението при бедствия и аварии", пише към мотивите на държавния бюджет.

Предвидената за трите години сума се доближава до тавана, който бе заложен при първия проект за покупка на бойни самолети, изготвен през 2012 г., но останал нереализиран. Сега обаче новият документ, който вече получи одобрението и на НС, предвижда страната ни да изхарчи двойно по-голяма сума - 1,5 млрд. лв. за първия етап, при който до 2021 г. ще се доставят 8 изтребителя.

Реализирането на проекта за модернизация на ВВС трябва да отговори на една от заложените цели - постепенно преустановяване на всички зависимости на българските отбранителни способности, потенциално водещи до неустойчивост на външната граница на евроатлантическата общност.

Още 439 млн. лв. се планира да се дадат през следващите 3 години и за нови бойни кораби за Военноморските ни сили. За 2017 г. заложената за целта сума е 171 млн. лв.

Приоритизирането на отбранителния сектор в държавната политика намира отражение и в бюджета на самото МО, който в сравнение с миналата година набъбва с близо 80 млн. лв. За 2017 г. предвидените разходи за ведомството са над 1,080 млрд. лв, докато първоначално заложените пари за тази година бяха 1,003 млрд. лв.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: