Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Задължителни стажове за обучаващите се в туризма искат от бизнеса
Автор: Екип Ruse24.bg 09:19 / 28.09.2016Коментари (0)321
©
Задължителни стажове за обучаващите се в сферата на туризма искат от бизнеса. "Съотношението в туристическото образование в световен мащаб между теория и практика е 1:1. Ние от бранша не еднократно сме декларирали готовността си да бъдем гостоприемни за всички обучаващи се. Нашите професионалисти, които работят и вече са изградили опит ще бъдат всеотдайни, за да повишат квалификацията на бъдещите кадри, защото те са нашите следващи служители" - коментира Елена Косева, изпълнителен директор на "Св.Св. Константин и Елена холдинг" АД.

Проблемът с качеството на кадрите в туризма е един от най-съществените при сертифицирането на обектите като балнеолечебен (медикъл СПА) център", "СПА център", "уелнес център" и "таласотерапевтичен" център, отбеляза ресорният заместник министър Ирена Георгиева, която се включи в третия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и спа туризъм в курорта Св. Св. Константин и Елена. "След приемането на първата самостоятелна Наредба за условията и реда за сертифициране към Закона за туризма, са подадени 106 заявления. Минималните изисквания засягат архитектурните особености на обекта, обзавеждането, квалификацията на кадрите и услугите, които се предлагат в тях. От получените 106 заявления, сертифицирани бяха 70 обекта. Останалите до 260 обекта в страната също биха могли да подадат заявления, процесът е отворен. Важното е да подчертая, че сертифицирането е доброволно. След като получат сетрификация, те могат да предлагат съответните услуги. Онези, които до този момент са носили в наименованието си абревиатурата СПА, но не получат такъв сертификат, не би трябвало да могат да го използват в публичното пространство за реклама и да предоставят такива услуги. След приключване на процедурите, одобрените обекти ще бъдат включени в Националния туристически регистър. Така всеки потребител ще може да провери онлайн дали хотелът или центърът, който иска да посети, отговаря на изискванията и може да се нарича СПА. " - каза зам. министърът на туризма.

Ирена Георгиева поясни също, че балнео-медикъл и таласотерапевтичните центрове трябва да отговарят освен на изискванията в закона за туризма и на тези, които са залегнали в закона за лечебните заведения. 

Сийка Кацарова, зам.-председател на БСБСПА и вицепрезидент на ЕСПА подчерта, че Българският съюз по балнеология и спа туризъм работи активно съвместно с Европейската организация в сферата по темата за прилагането в България на директивата за трансгранично движение на пациенти, която е в сила от 2013 г., но страната ни не я прилага. "Водили сме разговори със здравната каса, със здравното министерство, но към днешна дата нищо не се случва. Т.е. ако един осигурен гражданин на Европа иска да дойде в България и да използва своята здравна застраховка, той няма възможност да бъде реимбурсиран или обезщетен. 

Разлика има и в заплащането на рехабилитацията като времетраене. Във Франция се реимбурсира от здравната каса 12 дневен престой, в България този престой е 7 дневен, в Италия е 14-дневен. Цел на Европейската СПА асоциация е този престой да бъде уеднаквен. Прилагането в страната ни на директивата би отворило за българския балнеотуризъм значителна ниша, защото ние сме изключително конкуретноспособни в Европа, имаме добър продукт на конкуретна цена" - каза зам.-председателят на БСБСПА и вицепрезидент на ЕСПА Сийка Кацарова.

Източник: Черно море







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: