Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Законно ли е работодателят да ни притисне да подпишем на момента споразумението за прекратяване на трудовия ни договор?
Автор: Десислава Томева 17:46 / 23.02.2023Коментари (6)486
©
Законът в нашата страна сочи, че без значение дали са срочни или безсрочни, всички видове трудови договори могат да бъдат прекратявани по взаимно съгласие. В практиката дори работодателите (а често и служителите) предпочитат да прекратяват трудовите договори със своите служители по взаимно съгласие. За работодателите това е най-изгоня вариант за прекратяване на трудови правоотношения, защото по този начин те дължат на работника или служителя по-малко обезщетения. Също така да не забравяме, че процедурата за прекратяване по взаимно съгласие е най-бързата и лесна от административна гледна точка. От друга страна, когато договорът на някой е прекратен на това основание, то в изключително редки случи може успешно да спечели евентуално съдебно дело срещу своя работодател, когато реши да оспорва прекратяването на правоотношенията.

В много от случаите, работодателите предлагат на своите подчинени готова бланка за разписване, която е оформена като споразумение за прекратяване на взаимоотношенията им по взаимно съгласие, а работещите не знаят какво следва да направят, за да откажат.

Какви са вариантите за това и какви права имат работниците и служителите?

Преди всичко трябва да знаете, че следва да прочетете всички подробности в документацията – причина за уволнението, законовото основание, срокове на предизвестието, обезщетенията, които ви начисляват и др. Имайте предвид също, че не сте задължен да подпишете документите веднага. Помолете служителят да ви остави време за да се запознаете с документите. Ако не се чувствате сигурен че разбирате написаното в документите, задължително се консултирайте с човек, който е запознат с материята, за да ви обясни подробно следва за всеки отделен случай.

Предложението и съгласието за прекратяване на договора трябва да са в писмена форма и съгласието да е получено от направилата предложението страна в 7-дневния срок от получаването на молбата. Това означава, че имате право в рамките на 7-дневен срок да обмислите своето решение. Ако процедурата за това не бъде спазена, прекратяването на трудовия договор ще бъде извън законовите норми.

Понеже става въпрос за прекратяване по взаимно съгласие, то следва, че е достатъчно да не разпишете предложението, което ще бъде напълно достатъчно да направите своя отказ. В закона няма допълнителни изисквания да за предоставяне на мотивирани отговори защо не сте приели това предложение. Ако някой се опитва да ви притиска и затруднява с подобни изисквания, то следва да знаете, че това действие от негова страна е абсолютно незаконно, съветва д-р Тодор Капитанов, експерт в сферата на трудовото право и създател на платформата mywork.bg.

Същото важи и за работодателите, когато инициативата за прекратяване на договора по взаимно съгласие е от страна на работника или служителя – няма изискване работодателят да веднага да се произнесе по направеното предложение, както и няма основание да му бъдат търсени мотиви при евентуален отказ да приеме.  

В случаите на липса на какъвто и да било отговор на някоя от страните, е равнозначно на мълчалив отказ. Ако пък едната от страните се съгласи с прекратяването, но иска прекратяването на договора да бъде от друга дата, отново не се счита за постигнато взаимно съгласие.

Справка:

чл. 325, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.02.2023 г.
0
 
 
Хаха Никакъв шанс Работил съм в италианска фирма,там опцията по взаимно съгласие не съществува,трябва да работиш 3 месеца преди да напуснеш •|•
Aнонимен
на 24.02.2023 г.
0
 
 
Много добре сте описали за взаимно съгласие как се прекратява договора, сега напишете как се прекратява по вина на работодателя. В много случай работодателите са виновни за напускането на служителите. Ето няколко фактора Некоректно заплащане, некоректно работно време, некоректно осигуровки, нездравословни и безопасни условия на труд. Заплаща се само за една длъжност, а работодателя иска да работиш на две или три длъжности за една заплата. С длъжностната характеристика прикрепена към договора не получаваш параво на коментар за изискванията, а не те взимат на работа ако нещо не си съгласен. Всички работодатели в длъжностната характеристика описват поне за три позиции изискванията а те назначава за една работна позиция за една заплата.
Aнонимен
на 24.02.2023 г.
0
 
 
Искам да попитам дали мога да съдя работодателя че ме е принудил да напусна по взаимно съгласие и след 4 месеца дали мога да ги съдя въпреки че имам свидетели но те няма да се съгласят.На практика нямам свидетел
Aнонимен
на 24.02.2023 г.
0
 
 
Лично аз наьдържаваъа никаква вяра От 20 години съм куц в следствие на трудова злополука която прикриха като битова Така е защото фирмата разполага с връзки и пари А азьсум един гол так от който никой нищо не може да изкара????
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: