Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Зам.-министър Савов: 7 млн. евро са получили над 40 български проектa по програма на Европейската космическа агенция
Автор: Екип Ruse24.bg 15:39 / 10.11.2022Коментари (0)327
©
Над 7 млн. евро са получили повече от 40 български космически проекта по програмата на Европейската космическа агенция (ЕКА). Това е за периода от подписването на първото споразумение с ЕКА за Европейска кооперираща страна през 2015 г. Общо са проведени седем тръжни процедури, по които са постъпили 127 български проектни предложения. Това заяви зам.-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов при откриването на Третия национален форум за съвременни космически изследвания в София тех парк.

Савов заяви, че благодарение на българското участие в процедурите наши учени са разработили прибор за измерване на радиацията в орбита около Марс, който е част от международен спътник. Българска разработка е и космическата оранжерия, която ще пресъздава специфичните условия на околната среда за отглеждане на растения в космически условия. Между одобрените проекти са такива, които дават решения относно качеството на атмосферния въздух в градска среда; радиолокация на данни; модели за разработване на микробното разграждане на отпадъци; наблюдение на селскостопански площи и язовири и др.

"Тази година България подписа ново Споразумение с ЕКА. По осмата тръжна процедура се приемаха проекти до 22 септември т.г. В момента се оценяват 11 нови проектни предложения от България, а резултатите ще станат ясни следващия месец“, добави още зам.-министърът.

Савов подчерта, че особено ценно за страната ни е успешното сътрудничество с ЕКА, с чийто представители направи срещи в София в два поредни дни. След работните срещи стана ясно, че у нас през следващата година ще има безплатни обучителни курсове. Те ще се провеждат от ЕКА с цел да се засили повече интересът към програмата от страна на български фирми. "Призовавам родния бизнес да бъде по-активен и да кандидатства за финансиране“, добави той.

В заключение заяви, че космическите технологии са технологиите на бъдещето. По думите му те са източник на иновации, които бързо се разпространяват и в други сектори на икономиката и създават нови работни места.

Събитието е организирано от Съюза на физиците в България и се провежда под патронажа на Министерството на иновациите и растежа. В него се включиха експерти от Европейската космическа агенция, Агенцията на Европейския съюз за космическа програма и Европейския съвет по иновациите, както и представители на бизнеса и научната общност.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: