Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Зам.-министърът на земеделието: Има отправяни заплахи към мен и служителите на ГКПП "Капитан Андреево"
Автор: Екип Ruse24.bg 11:46 / 30.05.2022Коментари (0)376
© Нова тв
Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов потвърди за Нова телевизия, че са били отправяни заплахи към него и служителите на ГКПП "Капитан Андреево". През миналата седмица десетки камиони чакаха часове наред заради спирането на работата на частната лаборатория на пункта "Капитан Андреево". Държавата обяви договора за наем на лабораторията за нищожен. Така пробите трябваше да се изследват в столицата.

"Беше отправено предупреждение. Сезирал съм органите. Предал съм всички необходими документи. Казаха да не се занимаваме с пункта (ГКПП "Капитан Андреево", бел. ред.), иначе ще има война", заяви той.

По думите му заплахата към него е била отправена на 6 януари. "Тя минава през приятел и беше в самото начало, когато поисках документацията, за да започна да работя по случая, тъй като още с встъпването си получихме редица сигнали, че там има нередности", уточни Христанов.

И добави: "Опитваме се да възстановим държавността и институциалността на това място и в резултат на тези действия постоянно се затруднява работата ни. Служителите ни на границата също са постоянно заплашвани. Последното е, че след две седмици "те се връщат". Не знаем кои са тези "те". Тогава ще видим. Ще се саморазправят с нас".

"Има още няколко такива случая, не съм аз единственият. Винаги се следва едни и същ модел – приятели се обаждат и казват: "да знаеш, че трябва да се пазиш" или "предупредиха ме да ти предам". Странно е, защото в медиите се тиражира, че това е една малка фирма, която извършва регламентирана дейност там. В същото време тези постоянни атаки срещу нас, както на лично ниво, така и на място по отношение на операциите издават нещо по-голямо", заяви още зам.-министърът на земеделието.

Той посочи, че по време на сесията на Антикорупционната комисия е било изказано подозрение за "обвързаности с предишната компания, както и с лица от сенчестите кръгове". "Наблюдавайки в момента поведението съм склонен да им вярвам", отбеляза Иван Христанов.

Според него, след като е била възстановена дейността на БАБХ на пункта, институцията прави по 100 000 лв. оборот на ден. "Преди това те отиваха в тази фирма. Сега отиват в бюджета", коментира зам.-министърът на земеделието.

Христанов беше категоричен, че образувалите се опашки от тирове на пункта са били "част от атаката". "Опашка имаше само в началото. В момента почти няма, т.е. тя е в рамките на това, което е било преди. Хаос не е имало", каза още той.

Зам.-министърът на земеделието коментира и думите на Александър Дунчев, че има продължаващи схеми за изсичане на горите у нас. "В министерството има две дирекции. Едната се занимава с горите като стопанство,  а другата – с горите като одит. Втората е при мен. От страна на колегите, включително и на ниво министър, имаме пълното разбиране и желание да пресечем всички схеми", заяви Христанов.

"В този 5-месечен период, в който ние сме там, най-вероятно от време на време някой нещо е успял да отмъкне, но и с назначението на новия зам.-министър, който да се занимава само с горите, възнамеряваме да пресечем всички тези схеми. Огромна част от тях вече са спрени. Вярвам на очите си и на това, което виждам. Замесване на министъра в подобни схеми няма", добави той.

Относно проверката на ГКПП "Капитан Андреево" на камион, който още преди седмица е минал границата, но документите му са подадени едва сега, Иван Христанов посочи: "Преди два дни имаше преписка, която предизвика нашето внимание и в момента, в който беше подадена за плащане, ние незабавно я изтеглихме от оборот и започнахме да я разследваме".

Товарът му се е състоял от палми и е подлежал на контрол. "Камионът трябваше да бъде отворен, проверен и да бъде пропуснат или върнат. Започнахме да проверяваме записите в електронната система за това къде е камионът и през кои части на граничния контрол е преминал. Установихме, че още на 22 той е напуснал пункта в посока Германия", обясни той.

"Физически камионът трябваше да е при нас. По записите се вижда, че той все пак е пропуснат без съществена корекция на документите. Записите разкриха, че има взаимодействие със служебни лица, действията там продължават", каза още зам.-министърът на земеделието. И добави: Има лица, които са действали в нарушение, те вече са установени и следва да дават обяснение. Подозираме, че това се е случвало периодично и затова сътрудничим на органите на реда.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: