Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Заместник-министър Чамбов: Ще се опитаме да подобрим състоянието на водите в язовир "Панчарево"
Автор: Екип Ruse24.bg 17:26 / 11.11.2022Коментари (0)289
©
Ще се опитаме да подобрим състоянието на водите в язовир "Панчарево“ с 15 000 риби от видовете бял амур и толстолоб. Надяваме се чрез мярка да започне почистването на язовира и децата да продължат да спортуват тук. Това заяви заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов по време на съвместна инициатива за опазване на едноименния язовир в столицата. Пречистването на чашата на съоръжението от наносни отложения чрез зарибяване с растителноядни видове риби е с цел да се намали биомасата, съобщават от Министерство на земеделието.

"Средствата за днешната инициатива в размер на 15-20 000 лева са осигурени от Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП)", уточни Чамбов. Той поясни, че Министерството на земеделието е наясно със състоянието на язовира – затревен, заблатен и с много наноси. "Ще опитаме с най-лесните методи, сред които е зарибяването, и ако не успеем с тях, ще трябва да търсим и други механизми, които са по-скъпи и по-трудоемки", каза още заместник-аграрният министър. Той допълни, че ако ефектът е положителен, догодина инициативата ще бъде повторена.

Инж. Чамбов обясни, че Министерството на земеделието ще проучи възможността да забрани за период от една година любителския риболов. "Знаем, че това няма да е много комфортно за столичани, защото е любимо място за риболов, но ще го обсъдим с Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, тъй като е необходимо време, за да има ефект от зарибяването“, допълни той.

Кметът на район "Панчарево“ Николай Гюров благодари на Министерството на земеделието за съвместната инициатива, като посочи, че това е втори случай, в който от институцията се отзовават и осъществяват стратегическа подкрепа. "Преди време министерството възложи проектиране за

Министерство на земеделието София - 1040, бул. "Христо Ботев“ 55 Дирекция "Връзки с обществеността и протокол" Тел.: 02 98511 226; 02 985 11 196 e-mail : press@mzh.government.bg почистването на чашката на язовир "Панчарево“. Днес това се надгражда с ново зарибяване. Целта е в годините да можем да продължим", каза още Гюров.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: