Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Започва акцията на полицията "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!"
Автор: Екип Ruse24.bg 11:48 / 31.05.2010Коментари (1)379
© Ruse24.bg
През пролетно-летния период и след излизането на учениците във ваканция значително нарастват опасностите за тежки пътно-транспортни произшествия с деца и юноши. Децата до 14-годишна възраст пострадват най-често като пешеходци, когато са в игри навън, при неправилно и внезапно пресичане на платното; децата и юношите от 10 до 17 години - като водачи на велосипеди, мотоциклети и мотопеди; 15-17-годишните загиват и получават травми най-често като пътници в автомобили и на двуколесни МПС, управлявани от възрастни и младежи. През последните години рязко се увеличиха ПТП с неправоспособни водачи, включително юноши. Често важна съпътстваща причина е липсващият родителски контрол над децата и юношите.

Друг сериозен проблем, от който следва високо ниво на пострадалите при ПТП в страната, е неизползването на обезопасителните колани от пътниците на задните седалки в автомобилите, както и на обезопасителни системи за превоз на деца.

С цел ограничаване на причините и условията за ПТП с малолетни и непълнолетни през лятната ваканция, за времето от 1 до 15 юни 2010г ще се проведе традиционната Акция на полицията: "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!".
 
През периода на акцията и през цялата ваканция ще се извършва засилен превантивен контрол от състава на пътна и охранителна полиция, полицейските и младши-полицейските инспектори на местата с повишена опасност за ПТП с деца и юноши. Полицейските служители ще реагират и се намесват при рисково поведение и игри на непълнолетни по платното и в близост до него, с цел предотвратяване на инциденти; ще се акцентира върху спазването на ограниченията на скоростта в населените места; спазването на предимството; управление на двуколесни МПС от неправоспособни малолетни и непълнолетни; използването на предпазни каски и обезопасителни системи за превозване на деца; ще се налагат санкции по ЗДвП на лица, предоставили управлението на МПС на неправоспособни лица.

Предвид минималното използване на обезопасителни колани от пътниците на задните седалки в автомобилите и обезопасителните системи за превозване на деца, полицейските служители, оторизирани за контрол по безопасността на движението, при всяко спиране на МПС задължително ще проверяват и за неизползване на обезопасителни колани от водачи и пътници на всички места в автомобила, както и превозване на деца без обезопасителни системи /столчета, седалки/. На нарушителите служителят ще разяснява накратко ползата от използване на тези предпазни средства. След приключване на проверката и вземане на отношение по ЗДвП ще се разпорежда устно на водача и всички пътници преди потегляне на МПС, в присъствието на контролния орган, да поставят обезопасителните колани;
При връчване на свидетелствата за управление на новите водачи, ще се включи и темата за ефекта от ползването на обезопасителните колани и налаганите санкции за нарушения на водачите и пътниците.

Plovdiv24.bg приканва всички шофьори да се включат в наложилата се от години традиция и в утрешния ден на детето да управляват автомобилите си и през деня с включени фарове на къси светлини - в знак на съпричастност за опазване на децата в пътното движение.

 







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Термина "жилищен комплекс" в ЗДвП и правилника за прилагането му несъществува. Има знаци Д15 и Д16 обозначаващи жилищна зона и задължаващи към определено поведение водачите на МПС, но в Перник такива знаци несъм видял да има.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Катастрофа с президента на Иран
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: