Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Започва търговията с млечни квоти
Автор: Екип Ruse24.bg 11:20 / 05.08.2010Коментари (0)420
За втора поредна година производителите на мляко ще могат да търгуват с квоти. Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) стартира процедурата за покупко - продажба на млечни квоти на фиксирани цени - т.нар. квотна борса.

За настоящата квотна 2010 - 2011 година министърът на земеделието и храните утвърди със заповед фиксирана цена от 0.15 лв. за килограм краве мляко с масленост 3,8 % за доставки и фиксирана цена от 0,15 лв. за килограм краве мляко за директни продажби. През миналата година цената бе по- ниска с 0.05 лв. на килограм квота.

ДФЗ - РА е междинното звено, през което се осъществява покупко - продажбата на индивидуални млечни квоти между производителите на мляко. Целта на процедурата е да осигури на млекопроизводителите, които искат да разширяват дейността си на пазара, допълнително количество квота. Същевременно от квоти се освобождават производителите, които не могат да ги реализират на пазара.

От 1 до 30 Август заявления в ДФЗ-РА могат да подават производителите на краве мляко, които желаят да закупят индивидуална млечна квота. От 1 Септември до 15 Ноември заявления ще подават и производителите, желаещи да продадат индивидуалната си млечна квота.

Заявленията се подават в Областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие" - в отделите "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане" по адрес на регистрация на физическото или юридическо лице. Образци на заявленията са публикувани на електронната страница на Държавен фонд "Земеделие".

За периода 2009-2010 г., през който за първи път се прилагаше т.нар. квотна борса, през ДФЗ-РА са продадени и съответно закупени млечни квоти на обща стойност 641 228, 70 лв.

Покупко - продажбата на квоти е част от квотната система. Квотната система е въведена в страните от Европейския съюз като механизъм, чрез който да се постигне оптимален баланс между търсене и предлагане, както и да се стимулира консумацията на мляко и млечни продукти. Всяка страна - членка има разпределена национална квота, от която производителите получават индивидуалните си квоти, разпределени за дадено стопанство. За текущия квотен период националната млечна квота за България е 1 018 651,458 тона. Разпределението на националния резерв се извършва от Министерство на земеделието и храните.

Съществуват два вида индивидуални квоти:

Квота за доставки - всяка доставка на мляко от производител на изкупвач.

Квота за директни продажби - всяка продажба или предаване на мляко, която се извършва директно от производителя към потребителя.

Всеки отделен производител, в зависимост от нуждите на своето стопанство, може да притежава и двата вида квота.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бойни спортове
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Изчезна 12-годишно дете от Перник
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: