Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Започва Страстната седмица: Ето какви са обичаите
Автор: Екип Ruse24.bg 15:29 / 28.04.2024Коментари (0)981
©
Страстната седмица завършва с празника Възкресение Христово. Всеки ден от тази седмица обикновено се определя като "велик“ или "страстен“ и за всеки от тях има специални правила на поведение.

Понеделник

В понеделник е обичайно да се чисти къщата и пере. Според църковните канони на този ден не можете да ругаете, забранени са нецензурният език и нечистите мисли. На този ден можете да ядете хляб, зеленчуци и плодове, но някои вярващи спазват строг пост и прекарват понеделник без храна.

Пеенето и танците на Велики понеделник е грях.

Вторник

На този ден християните си спомнят притчите за Второто пришествие на Христос, десетте девици и талантите. Във вторник е обичайно да приключвате с кърпенето, прането и гладенето на дрехите. Подготовката за празника продължава: не само се подготвят дрехи, но и се избира покривка, с която да се покрие празничната трапеза, и кърпа, с която ще се отиде на великденската служба.

На този ден е позволено да ядете топла храна без масло. Освен това купуват храна за Великден, пише actualno.com.

Велики вторник е ден за учение.

Сряда

Сряда е денят, в който Юда предава Христос за 30 сребърника. На този ден християните си спомнят предателството му. На Велика сряда е обичайно да се приключва с ремонта на дома и да се приготвят яйца за боядисване за Великден. Вярва се, че яйцата, закупени на този ден, няма да се развалят дълго време.

На този ден пийте вода без масло.

Четвъртък

Този ден е популярно наричан Велики четвъртък. Прието е да се започне с ранното къпане. Вярва се, че водата на този ден придобива лечебна сила, а къпането и молитвата помагат за запазване здравето на цялото семейство през годината. В четвъртък е обичайно да се пекат козунаци. Преди да приготвите тестото, трябва да се помолите и да изчистите мислите си, в противен случай няма да се получи.

Също така на този ден е обичайно да се причестява, както и да се поставят хляб и благословена сол на масата. По традиция в четвъртък е обичайно да се купуват нови дрехи за децата. Препоръчително е обаче да не давате пари, тъй като това напомня за предателството на Юда.

Петък

Този ден е известен като Разпети петък. Това е най-строгият ден от Страстната седмица. В памет на Христовите страдания е забранено да се яде храна. Вярва се, че "който се смее в петък, ще плаче цяла година“. Неразделна част от богослуженията на този ден е Плащеницата - голямо платно с изображение на тялото на Исус Христос в гроба. Яденето е забранено, докато не бъде изнесено на вечерната служба.

Според легендата Йосиф от Ариматея увива тялото на Исус Христос след Неговите страдания и смърт на кръста в Торинската плащеница.

Събота

Този ден се счита за ден за почивка. На Велика събота се възпоменава погребението на Христос и победата му над смъртта в ада и влизането в рая. На този ден завършват боядисването на яйцата и събирането на великденската кошница.

Вечерта се отслужва Света литургия, след която се оповестява благата вест за Възкресение Христово.

Още по темата: общо новини по темата: 208
11.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
07.05.2024 »
07.05.2024 »
07.05.2024 »
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: