Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Заради закон домашните басейни може да останат сухи това лято
Автор: Екип Ruse24.bg 14:40 / 10.05.2023Коментари (0)308
©
През 70-те години на миналия век разположеният край Барселона град Вакарисес привлича много хора, които искат да сбъднат мечтата си за лятна къща в предградията, с голяма градина и плувен басейн.

Сега този стил на живот обаче е застрашен от свирепа суша, която принуждава властите да предприемат все по-строги мерки за пестене на вода, включително и налагането на ограничения за пълненето на басейни.

Нов закон, който се очаква да влезе в сила в близките дни, ще забрани на жителите на североизточната област Каталуния, където се намира град Вакарисес, да пълнят празните си басейни, въпреки че необичайно топлата пролет да подсказва, че горещините това лято ще бъдат също толкова нетърпими, колкото и миналата година, пише Ройтерс.

Законът няма да важи за обществените басейни и хотелите.

Във Вакарисес, където живеят около 7000 души, са регистрирани повече от 1500 басейна, което прави по един на всеки седем жители. За сравнение, в Испания един басейн се пада средно на 37 души.

Земеделските производители се борят за все по-оскъдния ресурс и управлението на водите стана гореща тема около предстоящите местни избори, които ще се състоят в края на месеца. Проблемът бележи и дебатите около насрочените в края на годината избори за парламент.

Вакарисес е разпръснато градче с над 10 кварталчета с гледка към планинската верига Монсерат, чиито жители се готвят за поредното горещо лято. Миналата година там беше наложен 16-часов режим на водата, след като подпочвените води пресъхнаха.

Кметът Антони Масана определи ограниченията за басейните като "необходима мярка" и подчерта, че се работи за изкопаването на нови кладенци, препредава bTV.

Каталуния е една от най-тежко засегнатите от сушата испански области. Някои от водните резервоари вече са запълнени едва на 7%. Този април беше най-топлият и сух месец в страната от 1961 г. насам, когато започва да се води такава статистика.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: