Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Защо боядисваме яйцата на Великден?
Автор: Екип Ruse24.bg 11:07 / 15.04.2023Коментари (0)424
©
Има много традиции, свързани с християнския празник Великден, независимо дали става въпрос за ядене на шоколадови бонбони във формата на зайчета или обличане в пастелни цветове. Но много от тях не са християнски по произход (т.е. не са в Библията). Обичайната великденска дейност за боядисване на яйца, например, всъщност предхожда християнството.

Според уебсайта на History Channel боядисването на твърдо сварени яйца първоначално е било езическа традиция: "Яйцето, древен символ на новия живот, се свързва с езическите празници, празнуващи пролетта.“

Джахнаби Баруа от Huffington Post отбелязва, че "В продължение на хиляди години иранците и други народи са украсявали яйца на Навруз, иранската Нова година, която се пада на пролетното равноденствие.“

Великден се свързва с боядисването на яйца някъде през 13 век, според History Channel. Великденското яйце се е превърнало в символ на възкресението на Исус Христос, на излизането му от гроба. "В миналото яйцата бяха забранена храна по време на Великия пост“, обяснява уебсайтът на History Channel. "Така че хората ги рисуваха и украсяваха, за да отбележат края на периода на покаяние и пост, след което ги ядяха на Великден.“

"Боядисването на великденски яйца е особено обичана традиция в православните и източнокатолическите църкви, където яйцата се боядисват в червено, за да представят кръвта на Исус Христос, пролята на кръста“, пише Баруа.

Кралска традиция

Английският крал Едуард I също може да е допринесъл за традицията за украсяване на яйца за празнуване на Великден. През 13-ти век Едуард I нарежда 450 яйца да бъдат оцветени и украсени със златни листа. Те бяха представени като великденски подаръци на останалата част от кралското семейство.

В няколко легенди Мария Магдалена е ключов играч в създаването на традицията за боядисване на яйца. Една версия включва пътуването на Мария Магдалена до гроба на Исус три дни след разпъването му. Тя носила кошница с варени яйца, за да ги сподели с другите жени, които скърбят на гроба. Когато пристигнала и намерила камъка отместен от входа и гробницата празна, яйцата в нейната кошница се обагрили в брилянтен нюанс на червено.

Друга легенда разказва за Мария Магдалена, която щяла да говори с римския император Тиберий, след като Исус възкръснал от мъртвите. Тя поздравила императора с думите "Христос Воскресе“. Тиберий отговори: "Христос е възкръснал колкото това яйце е червено“. В момента, в който посочил обикновеното яйце, то станало червено.

Мария, майката на Исус и червеното яйце

Някои източноевропейски легенди смятат не Мария Магдалена, а майката на Исус Мария, като източник на традицията за боядисване на яйца. Мария е присъствала на разпятието на сина си на Разпети петък и според тези легенди е донесла яйца със себе си. В една версия кръвта от раните на Исус капе върху яйцата, оцветявайки ги в червено. Друга версия на легендата разказва как Мария плаче, молейки войниците на кръста да бъдат по-малко жестоки към нейния син. Тя дава на тези войници яйца и докато сълзите й падат върху тях, те се изпъстрят с блестящ цвят.

Още по темата: общо новини по темата: 169
24.03.2024 »
24.04.2023 »
20.04.2023 »
18.04.2023 »
18.04.2023 »
17.04.2023 »
предишна страница [ 1/29 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: