Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Защо най-голямото горско предприятие в България купува прескъпи автомобили?
Автор: Екип Ruse24.bg 11:27 / 01.08.2023Коментари (0)353
©
Илюстративна снимка
Защо вместо да прекрати поръчка, най-голямото горско предприятие в България - Южноцентралното в Смолян, купува прескъпи автомобили? В случая етикетът "прескъпи“ съвсем не е манипулативен. 

Разликата между цената, която Южноцентралното държавно предприятие ще плати за 80 високопроходими автомобила, е с 648 000 лв. по-висока от продажната цена на тези автомобили, пише actualno.com.

Това става ясно от въпрос, зададен на земеделския министър Кирил Вътев от група депутати на ГЕРБ-СДС, между които д-р Красимир Събев, Десислава Танева, Десислава Трифонова, Радомир Чолаков и др.

На 10.02.2023 г. директорът на "Южноцентрално държавно предприятие“, град Смолян - едно от шестте държавни горски предприятия в страната, обявява обществена поръчка за закупуване на 80 броя фабрично нови автомобили 4x4, необходими за дейността на предприятието. Видът гориво е определен - дизел.

Крайният срок за подаване на оферти за участие в процедурата е 10.03.2023 г. Подадени са три оферти. Всички са предложили да доставят Дачия Дъстър.

Цената е над всичко

Съгласно методиката за оценка при избора на доставчик тежестта па цената е с превес - 90 точки от максимално възможни 100 точки, гаранционният срок е с тежест 5,5 точки, а гаранционният пробег - 4,5 пункта. Тоест целта е да се избере икономически най-изгодната оферта.

В документацията за участие в процедурата е заложено изискването да се предложи единична цена за автомобил не по-висока от 48 000 лв. без ДДС. Изисква се участникът да е производител или официален представител, или вносител на предлаганата марка автомобили, или оторизиран от вносителя дилър (дистрибутор) с права за продажба, гаранционна поддръжка и сервиз на територията на страната.

Двама от участниците са отстранени от комисията още на етап разглеждане на техническо предложение, като до отваряне на техните ценови предложения не се е стигнало.

Един от мотивите за отстраняването им е, че фирма "Рено Нисан България“ преди крайния срок за подаване на оферти е преименувана в "КЕОС София“ ЕАД. Променена е изцяло собствеността на дружеството, както и ръководните му кадри. И не е ясно дали тя е продължила оторизацията на тези участници.

Видно обаче от приложението на избрания участник "Еспас ауто“ ООД, двамата отстранени участници фигурират като оторизирани дилъри на автомобили Дачия, което е било видно и за комисията, разгледала офертите.

Според депутатите, макар и чисто формално да са били налице основания за отстраняване, е следвало възложителят да прекрати поръчката и да обяви нова, за да се проведе избор в конкурентна среда, което му гарантира най-добра цена, какъвто е един от основните принципи на Закона за обществените поръчки.

Договорът

Договор е сключен на единична цена за автомобил Дачия Дъстър в размер на 45 075 лв. без ДДС (54 090 лева с ДДС). А тя е с 8100 лв. по-висока от обявената на официалния уеб сайт на Дачия България. При закупуване на 80 автомобила това представлява цена от 648 000 лв. повече.

Според народните представители общественият интерес, който е приоритет на Закона, би бил по-добре защитен чрез прекратяване на обществената поръчка и провеждане на нова, с цел постигане на оптимални пазарни предложения.

Депутатите очакват обяснения защо директорът на ЮЦДП е сключил договор при неизгодна цена за доставката на автомобилите, като по този начин не е спазил на практика принципа на ЗОП за ефективност при разходване на публичните държавни средства на предприятието.

Още по темата: общо новини по темата: 1112
08.05.2024 »
06.05.2024 »
01.05.2024 »
01.05.2024 »
30.04.2024 »
30.04.2024 »
предишна страница [ 1/186 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Преброяване на населението 2021 година
Парламентарни избори 2024
Екоактивисти и протести
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: