Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Затлъстяването причинява над 1,2 млн. смъртни случая годишно на Стария континент
Автор: Екип Ruse24.bg 17:38 / 03.05.2022Коментари (0)599
©
СЗО съобщи за епидемични нива на наднормено тегло и затлъстяване в Европа, свързани с над 1,2 милиона смъртни случая годишно, като призова за бързи промени в политиката, за да се обърне опасната тенденция.

В нов доклад на Световната здравна организация се казва, че през последните пет десетилетия процентът на затлъстяване в региона е нараснал със 138% и е свързан с редица ракови и сърдечносъдови заболявания. Близо една четвърт от възрастните в Европа са със затлъстяване, което е повече, отколкото в който и да е друг регион, с изключение на Северна и Южна Америка, посочва СЗО.

"Нивото на наднорменото тегло и затлъстяването е достигнало епидемични размери в целия регион и продължава да се увеличава", заяви европейският офис на здравния орган.

"Повишеният индекс на телесна маса е основен рисков фактор за незаразни болести, включително рак и сърдечносъдови заболявания", е цитиран в доклада регионалният директор на СЗО Ханс Клуге. Затлъстяването причинява поне 13 различни вида рак и вероятно е причина за поне 200 000 нови случая на рак годишно, се казва в доклада.

"Тази цифра се очаква да нарасне още повече през следващите години", се казва в новия доклад на организацията.

Смята се, че наднорменото тегло и затлъстяването са причина за повече от 1,2 милиона смъртни случая годишно, което представлява повече от 13% от смъртните случаи в региона, допълва тя. Последните налични изчерпателни данни от 2016 г. показват, че 59% от възрастните и почти едно от всеки три деца, 29% от момчетата и 27% от момичетата,са с наднормено тегло в Европа.

През 1975 г. 40 процента от възрастните европейци са били с наднормено тегло. Оттогава досега разпространението на затлъстяването сред възрастните се е увеличило със 138%, като между 2006 и 2016 г. увеличението е 21%. Пандемията от коронавирус също се свързва с нарастващите килограми, тъй като локдаунът в различните държави е насърчил нездравословното хранене или заседналия начин на живот, се посочва в доклада.

"Хората, живеещи със затлъстяване, са по-склонни да изпитат тежки последици от спектъра на болестта COVID-19, включително прием в интензивно отделение и смърт", каза Клуге.

СЗО призова за промени в политиките за предотвратяване на затлъстяването и насърчаване на здравословния начин на живот, като например облагане с данък на сладките напитки и субсидиране на здравословните храни, като същевременно се ограничи предлагането на нездравословни храни на децата.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: