Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Зеленски в България: Как реагираха политиците?
Автор: Алена Соколчева 21:16 / 06.07.2023Коментари (0)404
©
Украинският президент Володимир Зеленски пристигна на еднодневна визита у нас. Първата му спирка бе в Министерския съвет, където се срещна с премиера Николай Денков и вицепремиера и външен министър Мария Габриел. След това Зеленски бе приет и от държавния ни глава Румен Радев.

Днешният пленарен ден също бе белязан  от темата Украйна.  Посещението на украинския държавен глава провокира и реакциите на политиците.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Митов каза: Посещението на Зеленски е в духа на посещенията, които той направи в почти всички страни- членки на ЕС и НАТО. В България тази визита е закъсняла.

Той уточни, че срещата е закъсняла най-вече заради неясната позиция на служебните кабинети и президента.

“Можем да сме горди, че не сме на периферията, не сме нестабилния партньор, не сме троянския кон. Напротив ние сме значим, важен партньор, на който Украйна разчита", каза Кирил Петков и посочи, че се познават от срещата им в Киев и е  щастлив да го види отново.

Според него единственият начин за мира в Украйна ще бъде постигнат, когато "руският агресор се изтегли изцяло от границите".

"Президентът на Украйна идва, за да се срещне не с нашия президент, а с американския премиер - Денков." Това каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в профила си във Facebook. 

По думите на Костадинов Зеленски идва за нас, за домовете ни и за децата ни. “Идва, за да ни провокира, да ни дразни. Защото американският посланик тук има една цел, която е гражданска война в България и след това въвличането ѝ в мащабен военен конфликт", смята още той.

“България стана член на ЕС и НАТО, когато ДПС беше във властта. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

“Геополитическата ни ориентация не подлежи на съмнение и трябва да сме лоялни членове на НАТО и ЕС. Ние бяхме в основата още в първия ден на войната НС да приеме декларация, осъждаща военната агресия на Русия срещу Украйна, докато тогава управляващата коалиция и управляващото мнозинство се занимават с алинеи, точки и запетаи, докато комшията гори", смята той.

По думите му позицията на ДПС стана позиция и на България.

"Посещението за нас е оценка на поведението на България в основата на което е позицията на ДПС, а това е правилното поведение, защото нашите съюзници имат същата позиция като нас", заяви Карадайъ.

Позицията на левицата бе по-остра. Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза по повод днешните решения на депутатите следното: “Всички решения в спешен порядък взети в Народното събрание са функция от посещението на Зеленски. Не сме поканени на среща с Володимир Зеленски, ние гласувахме и против декларацията за членството на Украйна в НАТО след войната.

Нинова бе категорична, че българският национален интерес е бил предаден три пъти днес. “Интересът се предаде с решението да се продадат двата реактора на Украйна, взе се решение да се опразнят складовете на България откъм боеприпаси и да бъдат пратени извън страната, подкрепата на Украйна в НАТО означава засилване на напрежението, така българският национален интерес се предаде", каза още Нинова.

Депутатът от “Има такъв народ" Станислав Балабанов каза, че България е част от ЕС и НАТО и няма нищо лошо такава визита да се осъществи в България. “Въпрос е с каква цел се осъществява. За нас все още е неясна целта - надявам се Денков да говори", посочи Балабанов и припомни, че ИТН е част от декларацията, която парламентът подписа в подкрепа на членството на Украйна в НАТО.

Още по темата: общо новини по темата: 3219
15.05.2024 »
14.05.2024 »
04.05.2024 »
04.05.2024 »
29.04.2024 »
01.04.2024 »
предишна страница [ 1/537 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
Предаване "Цветовете на Пловдив"
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: