Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Желязков: Албания е наш партньор, на когото имаме високо доверие
Автор: Екип Ruse24.bg 12:29 / 26.02.2024Коментари (0)982
©
България и Албания имат обща визия за бъдеще на мир и просперитет в Европа и нашия регион, изградена върху споделени европейски и евроатлантически ценности. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с председателя на Народното събрание на Република Албания Линдита Никола. Българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента Росен Желязков, е на официално посещение в Тирана по покана на албанския председател на парламента.

България смята Албания за партньор, на когото има високо доверие, подчерта Росен Желязков. По думите му членството в НАТО и перспективата за присъединяване на Албания към ЕС са здрава основа на общите виждания на двете страни за развитие на Европа и региона. Заедно с политическата ни подкрепа България е готова да окаже експертна помощ в процеса на присъединяване на Албания към ЕС, допълни председателят на Народното събрание.

Задълбочаването на двустранните отношения на България и Албания дава допълнителни възможности за оказване на влияние върху процесите в Западните Балкани, както и за развитието на многостранното сътрудничество в региона на Югоизточна Европа, посочи Росен Желязков. Реализацията на основни регионални инфраструктурни проекти са от ключов интерес за България, допълни той. Според него подобряването на транспортната свързаност е задължително изискване за засилване на икономическото сътрудничество между двете страни и просперитета на региона като цяло. Председателят на парламента подчерта стратегическото значение на Коридор VIII и призова за по-интензивни усилия за бързо реализиране на този дългоочакван проект.

България оценява усилията, които страната ви е положила досега за защита на правата на малцинствата с приемането на Закона за защита на националните малцинства, заяви Росен Желязков. Разчитаме, че Албания ще запази последователната си позиция за пълно гарантиране на правата на националните малцинства и очакваме с нетърпение приемането и прилагането на останалото вторично законодателство, свързано с Рамковия закон от 2017 г., каза той. По думите му българското национално малцинство в Албания е важен мост на приятелството и фактор за укрепване на взаимното доверие, което съществува между нашите страни.

По време на разговора Росен Желязков отбеляза, че активното междупарламентарно сътрудничество, с ключова роля на групите за приятелство, значително допринася за цялостното укрепване на връзките между България и Албания.

Председателят на Народното събрание на Република Албания Линдита Никола благодари за продължаващата подкрепа на Народното събрание и правителството на България за Албания по пътя й към интеграция в ЕС и изрази убедеността си, че тази помощ ще продължи и в процеса на преговорите. Тя отбеляза важността на укрепването на парламентарния диалог, който играе значителна роля за подобряване на разбирателството, доверието и уважението между народите.

В състава на българската делегация са председателят на Комисията по културата и медиите и член на Групата за приятелство България-Албания Тома Биков (ПГ на ГЕРБ-СДС), народният представител Ванина Вецина (ПГ "ПП-ДБ“), председателят на Комисията по икономическа политика и иновации и зам.-председател на ПГ на ДПС Хамид Хамид, председателят на Групата за приятелство България-Албания Климент Шопов (ПГ на "Възраждане“), народният представител и член на Групата за приятелство България-Албания Румен Гечев (ПГ "БСП за България“) и народният представител Павела Митова (ПГ "Има такъв народ“).






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Енергийна криза
Природни стихии
Мигранти и бежанци
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: