Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Жителите на блок повече от година водят битка, ето защо
Автор: Екип Ruse24.bg 11:01 / 19.03.2023Коментари (0)638
© bTV
Парите за саниране на сградите По плана за възстановяване още не са дошли у нас, но тяхното разходване вече предизвика притеснение в хората, как ще бъдат разпределени. След мащабната разяснителна кампания от регионалното министерство за начина, по който може да се кандидатства за безвъзмездното финансиране хората от блок 211 в ж.к. “Надежда" се притесняват, че за сгради като тяхната шанс да спечелят безплатно саниране почти няма. 

1,4 млрд. лева европейски пари ще получи България за саниране на сгради по плана за възстановяване и устойчивост. Целта е енергийна ефективност, както и укрепване на сградите.

За финансиране по този проект се бори и блок 211 в столичния квартал "Надежда". 

“Подадохме си документите и само искам да кажа, че когато започнем такова нещо ние се посвещаваме. Започнаха се едни събрания с етажната собственост, ходене по институции, събрания с фирми. Когато всички документи ни бяха изрядни, получих имейл от фирмата, която се занимава с енергийното обследване и те казаха, че можем да участваме на 100% държавна подкрепа", разказа домоуправителят на вход “Б" Нели Романова пред bTV.

Тя подчерта, че на 9-ти ноември 2021 г. са подадени документите в общината за участие в програмата "Енергийна ефективност".

“Всичко ни е изрядно и оставаше само да си направим техническия паспорт и сдружението за етажната собственост, но задържахме, защото видяхме как се развиват нещата и момчето, което участва във фирмата и е техническо лице, което може да направи техническо обследване. Той каза че на този етап задържа и като ни дадат отговор, че ще ни одобрят, тогава ще дойде и с негово участие ще ни помогне, за да подготвим документите да влезем в крачка", добави домоуправителят на вход "А" Цветанка Трифонова.

Жителите на блока вече повече от година водят битка за това той да бъде саниран, но до този момент без успех.

“Парите бяха събрани за един месец, в момента, в който се обадихме на фирмата да направим предварителния договор за техническия паспорт, те казаха, че от министерството са пуснали регламент, в който малките блокове програмата ги изхвърля", каза Нели Романова.

Регламентът направен от регионалното министерство, възлага отговорността на  кметовете да съдействат на гражданите при кандидатстването. Шансът по-малките, сгради да бъдат одобрени е много малък, каза кметът на район "Надежда" Димитър Димов.

“Лично за мен това е пропуска на програмата, тъй като никъде няма заложено възрастта на сградите, които да подлежат на саниране", добави той.

Според Димов методиката на оценяване дава предимство на по-големите по площ жилищни сгради и не взима предвид годината на построяване.

“Блок 211 е построен 1964 г. Ние имаме и подобен казус с блок 5 в “Толстой", който е от 1954 г. и там хората нямат почти никакви шансове по тази програма. Трябва си национална стратегия, за да може тези неща да се развият и да се види действителност от какво имаме нужда, тъй както в един момент, да не се окаже като стигнем до тези сгради да бъдат санирани, те да нямат нужда от саниране, просто сградите няма да ги има", смята Димитър Димов.В доклад, публикуван през ноември миналата година от МРРБ казват, че всяка една  многофамилна сграда може да кандидатства, но дали има шанс спечели 100% безвъзмездно финансиране зависи от шестия критерий.

“Критериите са свързани с резултатите от обследването, предписаните мерки, застроената площ на сградите, емисиите, които ще бъдат спестени, съгласието на собствениците, което е съгласието на собствениците, което е декларирано. Критериите са доста разнообразни и трудно можем да кажем, че се дава предимство на някого", обясни директорът на дирекция "Жилищна политика" към МРРБ Добромир Василев.

Има критики, че три от критериите облагодетелстват големите жилищни сгради и малките са натикани в ъгъла.

От регионалното министерство са категорични, че критериите са направени така, че да изберат най-подходящите и най-ефективните проекти.

“Критерият години, като години не присъства, но присъства критерият спестени емисии, като се предполага, че по-старите сгради са по-неефективни, съответно при тях ще има по-големи спестявания на енергия, но пак казвам всичко е индивидуално и зависи от отделните сгради", добави Добромир Василев.

Ако не бъдат одобрени на първо класиране, кандидатите могат да кандидатстват и на второ, тогава обаче 80% от разходите ги поема държавата, а другите 20% ще бъдат за сметка на хората.

Проектни предложения по първия етап могат да се подават до 31-ви май. Вторият етап започва веднага след приключването на първия, тоест от 1-ви юни до средата на месец януари 2024 година.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: