Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Животновъд: За 1 кг сирене са нужни 5 л мляко, реалната му цена, с печалбата заедно, е десетина лева
Автор: Екип Ruse24.bg 11:55 / 17.02.2023Коментари (11)773
©
С литър прясно мляко трябва да можеш да си покриеш разходите за три килограма фураж, казва животновъдът от Скалище Ремзи Юсеин, който е бил технолог навремето. Според него изкупната цена на млякото е обидно ниска, но при него проблемът не е чак толкова голям - взимат го за 1.07 лв. Самият той има акредитирана ферма, с агрегати, млякото му е с един сантиметър жълт каймак, увери се екип на БНР- Кърджали.

Ремзи е пенсионер, намалил е кравите от 30 на 15, и твърди, че ще издържи, но много млади хора ще захвърлят всичко - и го правят. А животните нямат вина, гледат с тъжните си очи, говори с болка родопчанинът.

За един килограм сирене са нужни 5 литра мляко и реалната му цена, с печалбата заедно, е десетина лева.  

"Реалната цена на млякото трябва да бъде 1.50-1.60 лева. Това беше стандарт още по времето на комунизма, за да можеш да спечелиш. А за да оцелееш, поне да бъде двойно, 72 стотинки е ярмата, трябва да е 1.42 лева", пресмята той.

"Всеки намаля /кравите, бел.ред./ вече. Тази заран с едно момче, бяхме до общината за едни имоти, вика: "Батко, ще ги продам, вика. Ще ги махна, няма да ги възстановя". 

"...аз съм вече предпенсионна възраст, 62-3 години... какво да ти кажа. Още една-две-три години ще блъскаме, докато...".

Резми Юсеин е потънал в дългове - над 10 000 лева: "Имах едни пари, спестявания от Израел, направих стопанство, категоризирана ферма, нова постройка направих, обаче го занемарих. За какво да тъпчеш на едно място, като нямаш печалба..."

"Искам един ден тези, големите управници, да стоят до мен, само да седят и да ме гледат, и накрая те да вземат парите и те да се разполагат, да видим: "Къде е Киро на кирия?"

Животновъдът се ядосва, че има да плаща още данъци: "Не мога да оставя животните..., изобщо не съм такъв човек...Тези жални животни, с очичките те гледат, искат да ядат. Те нямат вина... Но в същото време, телефоните звънят..."С пет литра мляко става качествено сирене 1 кг, казва още Ремзи, а в магазина струва 18-19 лева.

"Тези отгоре нямат ли чатал да ги контролират малко, какво става тука?", пита се той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Алчноста няма измерение! Ако има кой да купува сиренето и 100лв. ще стане! Ако ще млякото и по 20 ст. / литъра да е! Но това е фикс идията на политиците! Те за това са там! Не за да работят! А да се облажват на гърба на другите! За тях закони няма! Така , че феодализма и мафията господстват!
0
 
 
Вижте цената на газираните напитки.Сравнете цената на свинско,говеждо,сланина с тези на каймата.Какво има в нея.Цена на български ябълки с цената на портокали.На запад 5 процента печалба е желателна тук нищожна.Не сложиш ли на левчето едно от горе сматаш че си на загуба.Дори в големите вериги бг представителите слагат отгоре,за да си вдигнат заплатите и премиите.
0
 
 
1.07 казва човека бе идиоти.В Пазарджишкия регион го изкупуват дори и под лев!!!А от масленоста зависи и разхода за производството на 1 кг.сирене бе глупаци. Я прочетете малко и после драскайте.Много прост и завислив народ има в таз държава!
0
 
 
Изкупната цена на прясното мляко верно е обидно ниска и то от години. Литър прясно мляко от фермер го купуват по-евтино от литър минерална вода, дето почти няма разходи по производството й. Но ако наистина твърди, че от 5 литра прясно мляко може да стане качествено сирене, значи не е бил добър технолог. :) Освен това при цена на млякото 1.60-1.70 тия 5 литра излизат 8-8.50. Как точно с останалите 1.50 ще си покрие разходите, че и печалба?... :) Или някой си измисля на негов гръб, за да докара цена на сиренето 10 лв?... :)
0
 
 
ти да не искаш кравите да ходят по персийски килими-ферма си е,а ония управниците имат чатал,ама много им големи гушите-от Ремзито няма как да вземат пари,но ела ги виж на границата какви подкупи вземат при внос на такива продукти-интереса клати феса
-2
 
 
Това зад него ли е акредитираната ферма??? Егати и селския свинарник! Фермер ...
+3
 
 
Без да съм животновъд предположих същата цена 1.60 лв за Л. Човека има крави, а другите големите фирми, я да видим къде им са кравите? Няма всичко е сухо мляко ЛАКТАН. След 33 Г се сетихте..български реотан
+3
 
 
Хубаво го казва човека ,но къде ти мляко с 1 см.каймак.За 1,07 а в магазина 1,5% става 3,50 лв .
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Катастрофи в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: