Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Животновъди предлагат нови направления за агроекология
Автор: Екип на Ruse24.bg 12:56 / 28.01.2021Коментари (0)141
©
Една от интервенциите в новата ОСП, която бе обсъдена с бранша на 20 януари, бе „Агроекология и климат“. Сред постъпилите по-късно становища откриваме тези на Обединени български животновъди (ОБЖ) и Национална асоциация на козевъдите и овцевъдите (НОКА). Ето какви са техните притеснения.

По-кратки ангажименти и нови правила по мярка 10

В проекта на интервенция са заложени нови направления, но има и такива, които отпадат. Една такава е „Управление на земи с висока природна стойност“, която според ОБЖ е пример за добре управлявано направление и с висока резултатност в настоящия програмен период. 

Освен това те са убедени, че в мярката отсъстват направления, от които могат да се възползват всички животновъди, включително предложените нови „Традиционни практики за сезонна паша – пасторализъм“ и „Опазване на застрашени от изчезване местни породи“.

„От тези две направления се възползват само определени групи от животновъди, а именно – собственици на местни породи, застрашени от изчезване, и животновъди, пашуващи своите животни в обхвата на трите национални парка в България. По този начин се дискриминират животновъдите, които не попадат и в двете направления“, излагат своите доводи от асоциацията. 

Ето защо от ОБЖ предлагат в мярката да бъде включено ново направление само за животновъди, собственици на говеда, биволи, овце и кози, а именно:

наторяване на пасища, мери и ливади с естествена животинска тор при спазени норми на внасяните количества вещества в почвата на земеделските парцели (ПЗП и ОЗ) за нуждите на съответните култури. 

В него могат да се предвидят допълнителни стимули за животновъди, които извършват например обработка на оборския тор. 

Друг коментар на ОБЖ е свързан със срока на ангажимента по направление „Традиционни практики за извършване на паша“. В проекта е заложено той да се скъси от пет години на една, като животновъдите са категорични, че това не трябва да се прави, а мотивите им са следните:

•    няма пречка, че разрешителните за паша са едногодишни (те и до момента са били такива, а са изпълнявани петгодишни ангажименти);

•    дългогодишният ангажимент създава финансова петгодишна сигурност в бенефициента;

•    ползваните територии от бенефициента са поддържани в добро земеделско и екологично състояние дълги години и не би било коректно да бъдат разменяни всяка година;

•    бенефициентът е създал определени условия за живот на своите пастири и животни именно върху дългогодишните ползвани от тях територии.


По това направление животновъдите настояват за вдигане на подпомагането. В проекта е записано, че животните трябва да се извеждат на определените планински пасища най-малко 3 месеца от годината. От ОБЖ обаче припомнят, че в повечето случаи пашата в парковете е разрешена от 2 май до 20 ноември. При добри метереологични условия тя продължава около 6 месеца. Ето защо от асоциацията смятат, че размерът на компенсаторното плащане е изключително нисък за такава продължителна паша и предлагат той да бъде увеличен.

Своите коментари по мярката правят и от НОКА, които пък настояват задължително в нея да се включи направлението „Поддържане на постоянно затревените площи с висока природна стойност за паша на животни“, смятайки, че тази дейност е изключително важна за млечното направление. 

„Липсата на допълнителни площни мерки, като НР1, НР2, Натура 2000 в равнинните райони прави направлението за поддържане на постоянно затревените площи с висока природна стойност за паша на животни единствената допълнителна подкрепа за животновъдите в млечно направление“, убедени са от НОКА.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg



 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: