Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Жълтици, заровени от хайдути, подлудиха иманярите
Автор: Екип Ruse24.bg 12:46 / 15.05.2016Коментари (0)407
©
Симитлийското село Брестово е мишена на родни иманяри. Търсачите на съкровища изминават 20-те километра по стръмния път, за да ровят за антики и злато. Тук намират доста ценни предмети, твърдят местните хора.

Жителите на селището в последните години често намират разкопани дори нивите си, в които отглеждат различна земеделска продукция, пише "Стандарт".

"Доста често хората дават сигнали по телефона, че са забелязали луксозни джипове в района. От Гранична полиция ни помагат в борбата с иманярите, но не можем да ги спрем. Целта ни е поне да спасим имотите на стопаните", разказва кметският наместник на Брестово и съседното село Сухострел Живко Стаменов.

През 2003 г. Брестово стана известно в цялата страна като нашенския Клондайк. Тогава фирма за геоложки проучвания и сондажи бе готова до инвестира 270 000 долара, за да търси в района злато на площ от 198 кв. километра. Но така и не се стигна до проучване на района.

"Намират най-често ценни монети, както и други артефакти. За злато не съм чувал да са намирали. Но иманяри са признавали, че Брестово е най-богатото на находки селище в страната. Има камък край Коматинските скали, в който е издълбан кръст. Там е имало оброчище. Районът наоколо е изровен от търсачи на имане", твърди кметският управник.

Иманярите вярват, че в Коматинските скали, които на места се извисяват над 100 метра, има жълтици, заровени от хайдути и войводи. Проблемът е, че те копаят и в тях. А там идват много наши и чужди туристи. Трябва да се предприемат мерки за опазването на този природен феномен", категоричен е Живко Стаменов.

За Коматинските скали има изготвен проект от община Симитли. С реализирането му районът ще се превърне в туристическа атракция. Идеално място е за отдих, разходки, планинарство и за вдигане на адреналина. Опитни катерачи посещават скалния масив "Коматиница". Много фотографи пък снимат забележителни пейзажи и от двете страни на българо-македонската граница.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: