Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Зинаида Златанова: ЕК съди България за невъвеждането на чисти автобуси и електронно таксуване
Автор: Екип Ruse24.bg 16:54 / 20.04.2023Коментари (0)355
©
Европейската комисия дава България на Съда на Европейския съюз по три случая, свързани с европейското законодателство. Какви ще са последиците от това отговаря в Аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Зинаида Златанова, бивш заместник министър-председател и министър на правосъдието и ръководител на представителството на Европейската комисия в България. 

"Това е една съвсем обичайна практика. Тя се основава на договорите за Европейски съюз и Договора за функциониране на Европейския съюз, и мисля че така широката общественост вече е доста запозната с т.нар. наказателни процедури. Съдебната фаза всъщност е вторият етап от наказателната процедура. Тя има два етапа: административен и съдебен. В административния етап първо се отправя запитване до потенциалната държава нарушител. След като Европейската комисия получи този отговор, в зависимост от това дали той е задоволителен или не, или се прекратява процедурата в административната й фаза, или се преминава към втората част на административната фаза, когато Европейската комисия излиза с обосновано становище затова, че смята себе си за права, а не съответната държава потенциален нарушител. 

В нашия случай, ние сме вече в съдебната фаза, т.е. административната фаза вече сме я преминали, на два пъти сме обяснили на Европейската комисия нашата позиция, тя не е приета, и затова вече Европейската комисия отнася спора към Съда на европейските общности. Т.е. ние се намираме в последната съдебна фаза. И това означава, че досега не сме успели да обясним или пък не само да обясним, но и ефективно да въведем, или да приложим някакво законодателство, в случая говорим за тези три европейски акта, за които вече широко се разбра", поясни Зинаида Златанова. 

Ако ние междувременно, докато тече съдебното дело в Съда на европейските общности срещу България, въведем тези 3 директиви в националния правен ред, делото ще се върне в административна фаза процеса и ние ще нотифицираме към Европейската комисия, че сме изпълнили вече изискванията. И ако Европейската комисия каже, че няма повече нарушение, тогава няма никаква опасност делото да приключи с вреда за България. Ако това не се случи, делото ще си продължи и такива дела обикновено завършват с глоби към съответната държава. Каква ще е тя, не може все още да се каже. 

Златанова обясни още, че два от нормативните акта, които са в транспорта, са съответно от 2014, 2019 година. Т.е. имало е достатъчно време да бъдат въведени в националния правен ред. Двата акта в транспорта са съответно за чисти автомобили и за електронно таксуване, като цяло те имат много важно бизнес измерение. И тук България не е изпълнила целта за определеното количество поръчка на чисти автобуси, което е в услуга на всички нас, тъй като въздухът ще бъде по-чист в градовете без съмнение, а това ще допринесе за декарбонизацията. А във втория случай - електронното таксуване не сме сами, а заедно с Полша сме изправени пред съда. Това затруднява свободното движение на търговския трафик на територията на Европейския съюз, тъй като България и Полша са въвели свои собствени режими на таксуване, които не са съвместими с европейските.  

Комисията отчита и неизпълнение на правилата за експлоатация и предлагането на пазара на натуралните минерални води. Това е малко странно обвинение за нас. Това е въпрос, по който България отдавна спори с Комисията, десетилетия вече. В този спор е замесен вътрешен търговски въпрос. "Това, което е важно да кажем, е, че това неизпълнение няма пряко отношение към здравето или правата на потребителите, както и към качеството на минералната вода", поясни Зинаида Златанова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: