Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Знаехте ли, че... осем от загиналите на "Титаник" българи са родом от селце в Троянския балкан
Автор: Екип Ruse24.bg 11:30 / 15.04.2024Коментари (0)951
Замисляли ли сте доколко познавате България и нейните природни и исторически забележителности? Повечето от нас знаят за най-известните места, на които сме били водени от деца, и на наш ред водим собствените си деца. Но България не е само популярните курорти по Черноморието и из планините – тя е и онези малко популярни кътчета, които са богати и на история, и на природа, и чакат да ги открием и обикнем, разказва NOVA.

И за да не бъдем голословни, ето пет предложения за места, които може би не познавате, а си заслужава да посетите.

СЕЛО ГУМОЩНИК, ТРОЯНСКИ БАЛКАН

Ако сте любители на пътешествията из Балкана и обичате да се "губите“ из малки, живописни планински селца, Гумощник е точно за вас. Селото се намира на по-малко от 20 км от град Троян и ще ви заплени с историята и вида си. Каменните къщички, гледките към планината и запазеното в автентичен вид килийно училище, прилежащо към църквата "Св. Николай Летни“, ще останат в спомените ви завинаги. Обърнете специално внимание на фината дърворезба на иконостаса в църквата и цялостната украса в нея. Дърворезбата е дело на майстори от село Ново село - Никола Матеев и сина му Йонко, и е абсолютен шедьовър на българското резбарско изкуство от епохата на Възраждането. В основата на олтара ще откриете и 12 композиции с библейски сцени, както и различни "поучения“, вплетени в иконостаса.

В двора на църквата е и единственото оцеляло килийно училище в Ловешка област (създадено през 1829 г), което е съществувало повече от 100 години, включително и като светско училище. В една от стаите му можете да видите автентична възстановка на класната стая – такава, каквато е била преди почти два века – с чиновете с пясък, плочки с тесни и широки редове от едната страна и квадратчета за смятане - от другата, ученически пособия от това време - калеми, мастилници, както и читанка от 1896 година.

В Гумощник има и паметник на загиналите на борда на "Титаник“ българи. От всички 38 българи, намерили смъртта си на него, осем са от село Гумощник и техните имена са вписани в паметник, който се намира в двора на църквата.

СЕЛО БУЙНОВО, ОБЩИНА СМОЛЯН

Продължаваме с планинските природни красоти, защото наистина имаме много и шансът да не знаете доста от тях е голям. От Балкана скачаме в Родопите – една от най-красивите, меки и живописни планини в България. Почти до границата с Гърция – само на 2 километра от нея, в община Борино, се намира село Буйново. За търсещите тишина и спокойствие сред природата, това село е задължителна спирка по време на обиколка из Родопите. Според археологически находки селото и неговото землище са обитавани от траки от края на бронзовата епоха (1000 години пр.н.е.), а в землището на селото са намерени монети, керамика и сечива от този период.

В Буйново основното ви занимание ще е активната почивка и най-вече разходките из местностите наоколо. А те има с какво да ви привлекат! На път за Буйново ще минете през едноименното ждрело (обявено за природна забележителност през 1971 година), което е разположено успоредно на Триградското. През него минава Буйновската река, от която през лятото лъха хладина, и която образува живописни вирове и водопади. Покрай ждрелото се извисяват няколкостотин метрови скали, чиито върхове на места почти се събират и правят гледката величествена.

Наоколо е пълно и с пещери – Ягодинската (където можете и да се ожените, но с предварителна заявка) и Дяволското гърло – и двете изключително впечатляващи, а също и с невероятни гледки, като например Хайдушки дол, един от най-недостъпните и красиви каньони в Родовите. Можете да се разходите и до Дяволския мост, до връх Виденица, водопада Пръскалото, до Триградското ждрело, а ако искате адреналинови изживявания – да се качите на платформата Орловото око, от което се разкрива спираща дъха гледка на височина 600 метра. При хубаво време оттам ще видите Буйновското ждрело, село Борино, Чала, село Ягодина, а в далечината – части от Пирин, Рила и планини в Гърция. След Буйново се намира и село Кожари, което е и последното обитаемо място от българската страна на границата. Разходката дотам трябва да направите пеша – гледките си струват всяка крачка!

РАЗБОИШКИ МАНАСТИР

Едно от впечатляващите неща около този манастир е неговото местоположение – на скалите. Намира се на около 1-2 километра от село Разбоище, в дефилето на река Нишава, на 9 километра югозападно от Годеч.

По исторически данни, пещерите в околността са служели за убежище на монаси още през ранното Средновековие. Един от тях бил Св. Сава, който изкарва в една от пещерите там 40 дни и оттогава от скалата извира лековита вода. Първите сведения за съществуването на Разбоишкия манастир са от IV век, пишат и от Българска история.

Тогава пещерата, в която е изградена после скалната църква, се използва за скривалище от византийските войски. В края на Второто българско царство се оформя манастирът, а в пещерата се извършват обредните служби. По време на Османското робство в този манастир неведнъж са отсядали Васил Левски и съратникът му - отец Матей Преображенски.

Разбоишкият манастир е действащ и в днешни дни и в него може да се пренощува, но при условия отпреди няколко века. В него няма електричество, нито водопровод. Много впечатляващ е и малкият храм "Свето Въведение Богородично", построен в скална ниша на височина 50 метра.

СЕЛО БЪЛГАРИ

Пренасяме се на изток, в посока към морето, защото и там има все още непознати за много хора места. Село Българи е едно от четирите последни нестинарски села в страната, и се намира в пределите на община Царево и Природен Парк Странджа.

Селото е заобиколено от гори, къщите в него са запазени въпреки годините си, а църквата привлича много туристи. В нощта на 3 срещу 4 юни селото се изпълва с хора, тъй като тогава е празникът на Св. св. Константин и Елена, но и един от дните, в които се изпълнява нестинарския обичай. От Българи можете както да отидете на плажа в Царево, така и на туристически преходи в Странджа, която е малко позната на повечето от нас. В близост до селото се намират и резерватите Силкосия и Тисовица, както и няколко защитени местности - Пирен, Странджански Дъбрави и Марина река. Из тях със сигурност ще срещнете и рядкото растение странджанска зеленика – див рододендрон, който вирее в Странджа от милиони години.

ХРАМ-КЛАДЕНЕЦ В СЕЛО ГЪРЛО

За любителите на мистериите, тази дестинация ще донесе голямо удоволствие. Този древен храм се намира край пернишкото село Гърло и представлява храм, вкопан в земята. На дъното му има кладенец, а самият храм завършва с отвор към небето. Открит е в началото на 70-те години на миналия век от археоложката Димитрина-Митова-Джонова и досега не е ясно кой и кога го е построил. Смята се, че е на мястото си от 12 век преди новата ера, което го прави и най-старият храм по нашите земи.

Археолозите се колебаят каква е била и функцията му – едни поддържат версията, че е бил храм на подземните води, каквито други в България не са откривани. Подобни обекти съществуват на о-в Сардиния в Италия, където има 30-40 храма, оцелели досега, за които се вярва, че са свързани с културата нураги. Извън Сардиния подобни запазени градежи са открити единствено край село Гърло, в Палестина и на п-в Крим. Други археолози смятат пък, че храмът е бил използван и за слънчев календар, като тогавашните хора са наблюдавали проникването на слънчевата светлина през коридора-стълбище, чийто вид днес е изменен.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Парламентарни избори 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: