Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Знаете ли къде цената на жилищата скочи с общо 1000% в рамките на десетилетие?
Автор: Екип Ruse24.bg 10:00 / 08.03.2024Коментари (0)1126
©
Цената на апартамент в Истанбул вече може да се мири с тези в скъпи европейски градове като Париж и Лондон. Цените на турските жилища са 12 пъти по-високи, в сравнение с девет години назад в номинално изражение.

Сред страните в ОИСР Швеция и Финландия са отчитат най-малка промяна, с около 4% увеличение на номиналните цени на жилищата от 2015 г.

Турция обаче води класацията с ръст на цените от над 1000%, следвана от Унгария, където цените са със 166% по-високи от тези през 2015 г. Това показват данни, цитирани от Euronews.

Какво се случи в съседна Турция?

Цените на турските жилища се повишават постепенно от 2015 г. насам, но започват да се покачват с бързи темпове през 2021 г. Те достигнаха пик през 2022 г., когато цените на жилищата се покачиха със 168% за една година, последвано от покачване със 76% през 2023 г.

Междувременно в голяма част от Западна Европа и САЩ цените на жилищата понесоха удар в края на 2022 г., след като централните банки в тези икономики започнаха да повишават лихвените проценти, за да се справят с високата инфлация и търсенето от купувачите на жилища намаля.

Турската централна банка понижи референтния си лихвен процент през август 2022 г., въпреки че през ноември същата година инфлацията в страната беше близо 85%.

Според Гьоркем Япан, който е в сектора на недвижимите имоти и строителството за турския пазар в KPMG промяната в цените започва през 2020 година. "Основните причини са колебанията на валутата, девалвацията на турската лира, по-високите нива на инфлация и увеличението на разходите за строителство, както и нарастващото търсене след пандемията."

Нивото на инфлация в Турция през 2022 г. беше доста сериозно - според данните покачването на цените достигна 50% за цялата година, достигайки над 80% през октомври. Въпреки това реалните цени на жилищата (коригирани спрямо инфлацията) също са се покачили с 96,7% до третото тримесечие на 2023 г. в сравнение с 2015 г., според ОИСР, цитирано от money.bg.

От 2022 г. най-значителната част от жилищата, продадени на чужденци, са за руснаци и иранци. "След началото на конфликта Русия-Украйна през февруари 2022 г. имаше значителен приток на мигранти от двете страни към Анталия, Истанбул и Мерсин",коментира Япан. По думите му това тласна цените нагоре.Само в Анталия цените скочиха с 230% за една година до втората половина на 2022 г.

Турските купувачи пък се оказват с по-малко възможности заради девалвацията на турската лира. В същото време голям брой руски и украински граждани са платили огромни суми в брой, което предизвика търсене на имоти, което допълнително провокира повишаването на цените.

И все пак това не е обяснение за голямата промяна в цените в цялата страна, дори ако интересът на руснаци към определени места доведе до повишаване на цените.

От 1,2 милиона къщи, продадени в Турция през 2023 година, 35 000 къщи (3%) са продадени на чужденци, а приблизително 30% от тези къщи, продадени на чужденци, са продадени на руснаци. 

Какво предстои за пазара?

Високите строителни разходи могат да доведат до ограничено предлагане. Ако търсенето на жилища се увеличи и лихвените проценти спаднат, за да стимулират растежа, това може да помогне за преодоляване на настоящата стагнация.

Хората не могат да си позволят да купят жилище в момента, което води до упорито високи цени на наемите - и това всъщност оставя място за инвестиране на купувачите.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: