Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Знаете ли защо опитни шофьори носят парафинова свещ в колата си?
Автор: Екип Ruse24.bg 14:31 / 18.05.2023Коментари (1)311
©
Цените на пазара на нови и употребявани автомобилни части растат, което се отразява на джоба на шофьорите. А някои детайли не се не нуждаят от инцидент на пътя, за да станат неизползваеми. С годините хромираните елементи се износват, а фаровете потъмняват, независимо от това как се използва колата. Затова и трябва да се търсят начини за запазването на тези елементи. Един от тях е използването на парафин, от който са направени свещите.

Времето навън се затопля и много водачи се натъкват на един класически пролетен проблем - върху решетката на радиатора и фаровете е пълно с размазани насекоми, които само след няколко дни образуват плътен слой, пише AutoMedia.bg. Той може да бъде отстранен на автомивка с използване на специален препарат или пък с парцал, ако ръцете на шофьора достигнат дотам.

Само че тези два варианта не се препоръчват, защото химията от автомивката ще доведе до отлепване на хрома, а парцалът ще направи драскотини, които в в крайна сметка ще доведат до смяна на детайла. А както вече стана дума, тези резервни части стават все по-скъпи, а сроковете им за доставка, ако искате да са оригинални, се увеличават.

Има и един по-лесен начин – фаровете, бронята, решетката и пластмасовите детайли на отгледалата за обратно виждане, да бъдат покрити с обикновен парафин. Дори не е нужно да се пали свещта, достатъчно е с нея да се разтрият съответните детайли, които след това трябва да бъдат полирани с с мека кърпа. В резултат на това на повърхността се образува тънък защитен слой, който, ще отблъсне мръсотията, а след това може да бъде отстранен заедно с всички насекоми при първото измиване под високо налягане.

Самата операция е лесна и бърза, а свещите се намират лесно, така че парафинът може да бъде използван и за други неща. Например, за ключалките на вратите, които от време на време започват да скърцат. Не е необходимо да се разглобява нищо, просто трябва да се нанесе дебел слой свещ върху пластмасата и след вратата да се отвори и затвори няколко пъти. Ще работи много по-добре, по-меко и най-важното - без странични звуци. Парафинът има много приложения в автомобила, като смисълът от употребата му е, че е много по-лесно и по-евтино е да запазиш това, което вече имаш, отколкото да обикаляш и да търсиш негова замяна, която струва пари.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И като намажа цялата решетка отпред с този парафин, като мина през прашните ни улици, и отпред всичко ще стане на г*з, като полепне праха. Освен това, мушичките и насекомите се залепват, когато се шофира с бърза скорост, така ми става с моя автомобил като карам Пловдив - София със 120-130 км/ч. Като се движа с 90 км/ч извънградско - такъв проблем нямам.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: