Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Зоран Заев: Разчитаме на Запада да натиснат България
Автор: Екип Ruse24.bg 11:16 / 19.05.2021Коментари (0)992
©
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев предупреди ЕС в интервю пред европейската редакция на Politico, че блокът е понесъл репутационен удар на Балканите и ще загуби повече позиции спрямо съперничещите сили, ако скоро не започне преговори за членство с неговата страна и Албания, предаде "Фокус".

Членовете на ЕС се съгласиха преди повече от година да започнат разговори с двете страни, но процесът е задържан, главно защото България е блокирала пътя на Северна Македония към масата за преговори. Правителството в София настоява, че двустранните спорове между България и Северна Македония за езика и историята трябва да бъдат разрешени, преди да започнат разговорите, обяснява редакцията на изданието.

Разочарованието от ЕС в региона се изостря и от изоставането на блока в предоставянето на коронавирусни ваксини на балканските си съседи, което ги кара вместо това да се обърнат за лекарства към Русия и Китай.

"Много неща не се развиха според начина, който нашите граждани очакваха и заради това евроскептицизмът се увеличава“, заяви Заев, като подчерта, че невъзможността за започване на преговори ще засегне не само страната му и Албания, но и по-широкия регион на Западните Балкани, който сега е заобиколен от членове на ЕС и е бил сцена на поредица от войни през 90-те години, когато Югославия се разпадна.

Ако не се види, че ЕС изпълнява обещанията си в региона, това също ще даде по-малко стимул на Косово и Сърбия да разрешат различията си в преговорите с посредничеството на ЕС и ще направи по-малко вероятно Босна и Херцеговина да се справи с реформите, необходими за собственото й членство, аргументира се той.

И ако движението на региона към ЕС се забави, посочва македонският премиер, "се отваря повече място“ за други сили – Русия и Китай. Заев отхвърли и идеята на европейския комисар по разширяването Оливер Вархели да се продължи напред в преговорите за членство с Албания, като същевременно се задържи Северна Македония.

Заев отбеляза, че ръководителите на европейските институции, както и на много държави-членки на ЕС, ясно са заявили през последните дни, че и двете страни трябва да вървят напред заедно. Германия, Словакия и Гърция са сред тези, които ясно заявиха, че не споделят мнението на унгарския комисар.

"Има ясно послание срещу разделянето и се надявам, че България ще бъде разумна“, каза Заев.

Заев предположи, че Вархели може да се е опитвал да подтикне Северна Македония и България да постигнат споразумение за справяне с възраженията на София.

"Винаги вярвам в добрите намерения и вярвам, че той е искал да окаже натиск върху нас и България да намерим решение, ако е възможно“, каза той. Той изрази оптимизъм, че може да се намери край на безизходицата с България, описвайки проблемите между София и Скопие като "несъществени“.

Новото служебно правителство на България обаче предупреди, че няма правомощия да промени позицията на страната. Изглежда, че това допълнително ще намали шансовете спорът да бъде разрешен преди юни, за когато ЕС беше предвидил началото на преговорите за присъединяване.

Заев заяви, че се надява най-мощните западни правителства, включително новата администрация на президента Джо Байдън, да помогнат за разрешаването на конфликта. Ако няма пробив, предупреди той, процесът на разширяване ще бъде замразен поне година и половина, докато се проведат изборите в България и в големите сили на ЕС Германия и Франция.

Това би било допълнителен тежък удар за Северна Македония, която е положила големи усилия да си осигури членство в големите западни политически организации - дори промени името си от Македония, за да завърши десетилетия спор със съседна Гърция. Тази промяна позволи на страната да се присъедини към НАТО, но ЕС все още не е изпълнил обещанието си за преговори за членство.

 

"Толкова много жертви. И след това ЕС не постига резултати? Това е проблем. Ние показваме повече европейски ценности и европейски маниери, отколкото ЕС“, каза Заев в интервюто, проведено при посещението му в Атина миналата седмица в края на европейско дипломатическо турне.

"Нямаме късмет“, каза той, усмихвайки се горчиво, докато размишляваше за отличията, които му бяха дадени за прекратяване на дългогодишния спор с Гърция. "Получих толкова много награди - от Германия, от Австрия, всички възможни награди. Само наградата, която очаквахме, интеграцията в ЕС, не идва“.

Проучванията миналата година показаха, че подкрепата за членство в ЕС остава висока в Северна Македония - 69%. Но това представлява спад от над 10 процентни пункта за шест години - и Заев каза, че разочарованието се е увеличило през последните месеци заради доставките на ваксини и забавянето на преговорите с ЕС.

По отношение на ваксините Заев заяви, че правителството му е платило политическа цена за доверието в солидарността на ЕС.

"Ваксините закъсняха“, каза той. "Чакахме толкова дълъг период и хората търсеха отговорност от мен. Беше наистина неприятна атмосфера“. Правителството на Заев настоява месеци наред за придържане към ваксините, одобрени от Европейската агенция по лекарствата на ЕС. Но в крайна сметка то избра преговори с Китай и дарения от Сърбия.

По-рано този месец Заев се ваксинира с китайската ваксина "Синофарм“. Първата пратка на Северна Македония от ЕС - чрез системата COVAX за международно споделяне на ваксини - стигна до Скопие по-рано този месец, лично доставена от комисар Вархели.

Заев отбеляза, че по-голямата дистанция на сръбския президент Александър Вучич от ЕС и НАТО му дава гъвкавост да действа по-бързо. Вучич бързо се обърна към Русия и Китай за ваксини и страната му изпреварва съседите си - и голяма част от Европа – във ваксинацията.

Въпреки всички неуспехи, Заев заяви, че е оптимист, че ЕС може бързо да възстанови загубените позиции - ако започне преговори за членство скоро. "Разочарованието, което се появи през последните пет до шест месеца, може да бъде възстановено със силно послание за разширяване към онези страни, които го заслужават, а Северна Македония и Албания наистина заслужават да направят следващата стъпка“, каза той.

Още по темата: общо новини по темата: 673
12.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
13.11.2023 »
15.10.2023 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: